Simon Sketa: Ne kompliciram, pomembno je, da je plaža prijetna, morje toplo in pivo hladno [Intervju #7]

simon sketa

Simon Sketa je, ob redni službi pri enem izmed naših telekomunikacijskih operaterjev, skupaj z bratom ustvaril tri portale z recepti: sketa.si, presno.si in sladek.si. Z omenjenimi blogi sta ustvarila izjemno skupnost na družbenem omrežju Facebooku. Samo na Facebook strani Sketa.si imata več kot 44.000 všečkov, na vseh straneh pa sta že pri 90 tisoč oboževalcih. Portale vsak mesec obišče že več kot 50 tisoč ljudi. Z bratom Sašom sta prav tako napisala tri knjige z recepti, ki jih uspešno prodajata na internetu ter v knjigarnah.

Simon, dobrodošel na mojem blogu. Najprej me zanima zakaj ravno recepti? Glede na to, da že veliko časa delaš v marketingu, razumem tvoj vzgib, da si pričel ustvarjati projekt na spletu. Vendar zakaj ravno kuhanje in recepti? Zakaj ne avtodomobili, potovanja ali morda moda? 🙂 

Sašo, brat, je s portalom Presno.si začel že dosti prej. Jaz pa sem se kulinaričnemu navdihu predal dokaj po naključju. Začel sem kuhati, nekaj objavil, videl dober odziv javnosti in se tega lotil. Vsekakor je šlo predvsem za hobi, a sem vanj vlagal trud, znanje in denar. Zato je tudi rezultat sedaj takšen, da je že prerastel v manjši posel. Kulinarika je simpatična, blizu ljudem. Pa hrana mi je všeč. Rad kaj skuham in pri tej zgodbi združujem prijetno s koristnim.

Prebral sem, da sta se z bratom Sašom povsem načrtno lotila biznisa z recepti in da sta za oglaševanje na Facebooku v prvih letih obstoja zapravila več kot bi stalo eno razkošno potovanje na Karabih. Če k temu dodam še ves čas, ki si ga posvetil projektu, me zanima ali se je splačalo? Si danes zadovoljen s tem kar je nastalo?

Brez vložka dela in tudi denarja ne bi šlo. Realnost je, da je receptov na spletu ogromno. Če sva želela doseči dovolj ljudi, sva morala jasno definirati, komu bodo ti recepti namenjeni in te ljudi tudi doseči tam, kjer so. V najinem primeru na internetu. To ni brezplačno, zato je poleg dela bil potreben tudi finančni vložek. Rezultat je tukaj, vsi vložki so že nekaj časa pokriti in zgodba je poslovno učinkovita.

Glede na tvojo grenko življensko preizkušnjo (Simon je pred 6. leti izgubil partnerko) in posledično vse obveznosti, ki jih prinaša redna služba, vzgoja sina Luka, vsa opravila v gospodinjstvu, me zanima kako si sploh našel čas in predvsem motivacijo za ustvarjanje bloga?

Vse bolj se prepuščam navdihu. In potem temu dodam fokus in energijo. Čas se vedno najde, se pa moraš naučiti postavljati prioritete. Sem presneto realističen. Vem, da bom za sina vedno moral najprej poskrbeti jaz. Če želim biti uspešen, moram biti zdrav in imeti vir stabilnih prihodkov. Če želim biti pozitiven, moram biti srečen s svojim življenjem, s svojim razvojem in početi tudi tisto, kar me vznemirja, mi je blizu. Zato vse to. Kulinarična zgodba mi je potrdila, da zmorem tudi izven območja udobja, da zmorem ustvariti denar in obenem uživati. Pa všeč mi je nekaj, kar nastane iz nič.

V čem se npr. blog sketa.si razlikuje od številnih kuharskih blogov z recepti? Dejstvo je, da si večino “konkurence” prehitel po obiskanosti in po številu Facebook sledilcev, pa čeprav si pričel kasneje ustvarjati ta blog. Zakaj misliš ti je to uspelo? 

Hmm, imamo veliko dobrih kulinaričnih blogov. SKETA.si in PRESNO.si sta posebna v tem, da nudita enostavne recepte. Sestavine so splošno dostopne, niso finančno nedosegljive. Postopek priprave jedi ne zahteva kompleksnih naprav in znanj. Čas za pripravo je skromen. Recepti ciljajo na nekoga, ki mu ob službi in vsem ostaja zelo malo časa. Se pa zaveda, da je njegovo dobro počutje in zdravje odvisno tudi od hrane. Ceni tudi kakovosten čas, ki ga nameni pripravi hrane. To so preprosti recepti slastnih jedi, ki ljudem praviloma uspejo v prvo. Zato so srečni in so naš najboljši ambasador. Za piko na i pa vsemu dodava še lastno ime, priimek in podobo. Ne skrivava se za umetniškimi imeni ali blagovnimi znamkami. To dviguje zaupanje in ljudje se še lažje poistovetijo s hrano. Razlika je še v tem, da kot avtorski portal nudimo ogromno izbiro. Doslej je nastalo že okoli 900 receptov.

Dejstvo je, da ustvarjanje blogov, kot jih imaš ti, zahteva precej tvojega časa in truda. Zraven kuhanja in pisanja receptov je potrebno upravljati še s Facebook profili, pripravljati newstetter za svoje sledilce, komunicirati s sledilci ipd. Zanima me koliko ur na teden povprečno posvečaš svojim spletnim projektom in ob katerih urah si najbolj produktiven?

Poleg službe in vožnje mi vsak dan ostane še 14 ur časa. Od tega 6 ur spim, 1 uro do 2 namenim otroku. Ostane jih 6. Veliko. Od tega namenim okoli tri ure dnevno portalom. Sem ne sodi le kuhanje. Proces je bolj kompleksen. Od zasnove recepta, nabave sestavin, kuhanja, stiliranja hrane, fotkanja, snemanja, montaže, obdelave fotk, objave na spletu, objav na Faceboooku. Skratka, je cel proces, ki ga ljudje običajno niti ne vidijo. Tako kot tudi ne neuspelih poskusov receptov, ki končajo v smeteh. Ampak tudi to se zgodi občasno, tako kot vsakomur. Ob vsebini pa je še poslovni del. Dogovori z oglaševalci, partnerji, intervjuji, birokracija s tem, da posel deluje ipd. Kdaj? Ko je čas. Nekaj po službi, nekaj doma, nekaj ponoči. Vikendi so tudi zelo aktivni, tedaj je časa še največ.

Ali je tvoj cilj v prihodnje, da pustiš redno službo, se ukvarjaš samo z blogi in od tega zaslužiš dovolj denarja?

Obstaja možnost, da bom nekega dne 100% energije posvetil lastnemu podjetju. Pa verjetno to ne bo edino podjetje, ki ga bom ustanovil. Za zdaj pa sem v službi zelo zadovoljen, saj imam priložnost početi stvari, ki me osebno in strokovno veselijo.

Lahko mojim bralcem na kratko zaupaš kakšni so tvoji plani. Kakšni bodo tvoji blogi čez dve leti? Kaj si želiš? Imaš v planu kakšen nov projekt?

Verjetno bo prišel še kakšen portal. Zagotovo bo poleg receptov še kakšna dodatna vsebina. Vse bolj pa se širi tudi produkcija. Pri upravljanju portalov se naučiš veliko reči po katerih je na trgu povpraševanje. Od produkcij profesionalnega videa in fotografij, razvoja receptov, jedilnikov, oglaševanja in še česa. Predvsem pa te hrana poveže z ogromno ljudmi, če si odprte sorte. In jaz sem. Toliko ljudi, kot je v moje življenje prišlo zadnja leta, ni še nikoli. In nikoli ne veš, kdaj se odpre naslednja poslovna priložnost. Prepusti se. In uživaj.

Glede nato, da si redno zaposlen, da si oče samohranilec in ob tem ustvarjaš zelo popularne kuharske bloge, me zanima ali ti še ostane kaj prostega časa zase? Kaj takrat najraje počneš?

V prostem času se ukvarjam z rekreacijo, čeprav mi zanjo ne ostane veliko časa in energije. Sicer pa počivam, berem, poslušam glasbo, odidem na dopust, se ukvarjam s prijatelji. Nič posebnega, a prav v tem se mi zdi čar prostega časa. Da je lahko povsem neambiciozen, a intimen in prav zato tako dragocen.

Predvidevam, da si letošnji dopust preživel v družbi sina. Nam lahko zaupaš kje sta bila?

Letos sva odstopila od redne prakse. Luka je kar nekaj časa preživel na morju s sorodniki. Jaz sem se mu na kratko pridružil. Drugače pa sva potovala po Sloveniji. Veliko je krajev, ki jih še nisva obiskala in bilo je izjemno lepo.

Kakšno pa je tvoje mnenje o naravnih lepotah Slovenije? Se rad potepaš po naši mali Sloveniji? Nam zaupaš kak kotiček, ki to je najbolj všeč?

Slovenija mi je všeč, ni mi pa všeč, da turistom ne znamo ponuditi dovolj spoštljive storitve za dovolj visoko ceno. Brez problema plačam kakšen evro več, želim pa priti v okolje, kjer sem dobrodošel in me ne podcenjujejo. Žal se prepogosto norčujemo iz stereotipov hrvaškega turizma, sami pa nismo veliko boljši. Pod črto: lepo okolje, premalo podjetni državljani. In ne znajo se pogovarjati med sabo ter sodelovati in turistu skupaj ponuditi top doživetja. To zna vsak velik trgovski center, povezati trgovine v enotno izkušnjo kupca. Turizem? Portorož, Bled, Bohinj. Sami takšni neizkoriščeni potenciali. Prav zato mi je ta hip bolj všeč okolje in narava. Dobro se počutim v Prekmurju. Pa tudi v Bohinju je lepo, če spregledamo grozljivo nizek nivo turistične infrastrukture in se raje zazremo v jezero in gore okoli tega bisera.

simon sketa

Dajva se pogovoriti še malo o morju. 🙂 To bo moje bralce zagotovo zanimalo. Ali si tipičen Slovenec, ki večino svojega dopusta preživi na hrvaški obali?

Hrvaška je čisto prijetna destinacija. Všeč mi je, blizu je, cene znajo biti znosne, če si pameten turist. Sicer pa morje zame ni edina oblika turizma.

Kakšne oblike turizma pa so zate še zanimiva?

Kulinarični turizem, wellness turizem, izobraževalni turizem, kjer pridem na destinacijo na tečaje in dobim zraven še razvajanje. Prijetno s koristnim.

Kje na Jadranski obali ti je najbolj všeč in na kakšen način največkrat preživiš dopust (hotel, apartma, kamp,…)?

Zadnji čas apartmaji, v kampu že dolgo nisem bil. Pa tudi hoteli so v redu. Ne kompliciram. Pomembno je, da je plaža prijetna, morje toplo in pivo hladno. Srednja Dalmacija in Kvarner.

Kaj pa potovanja v kakšne ekstotične države, te to zanima? Kje si bil recimo najdlje stran od Slovenije?

Nisem bil tako zelo daleč, vse v okviru Evrope. Zanima me Skandinavija. Tja bom definitivno nekoč šel za teden ali dva.

Simon, počasi bova zaključila tale prijeten pogovor. Za konec te prosim, če odgovoriš še na tole. Če bi imel neomejeno denarja in samo 14 dni časa kam bi odpotovala z Lukom?

Menim, da bi si privoščil luksuzno, vodeno potovanje po ZDA z letalom in osebnimi vodiči, ki bi me razvajali z leve in desne in mi pokazali tisto najlepše, kar imajo. To je verjetno edini način, da bi to videl v samo 14 dneh.

[optin-cat id=”1009″]

Dodaj odgovor