Primošten – sprehod po mestu

Primošten

V sklopu letošnjega počitnikovanja v Severni Dalmaciji smo en popoldan namenili ogledu mesta Primošten. V Primoštenu nismo še nikoli dopustovali, sem pa bil enkrat na kratkem postanku, vendar takrat ni bilo časa za ogled mesta. Za ogled Primoštena smo izbrali oblačen dan, temperature so bile ravno pravšnje za sprehod po mestu, okrog 25 stopinj.

Sprehod po mestu Primošten

Parkirali smo na plačljivi coni ob plaži, na ulici bana Josipa Jelačića. Hana in Neža sta ob tej mestni plaži uživali na igralih, midva s Katjo pa sva na bližnji klopci uživala ob razgledu na mesto, ki je iz te točke čudovito. Nato smo se ob obali sprehodili proti glavnim vratom, ki vodijo na mestni trg. Od tukaj smo pot nadaljevali okrog polotoka, ki nas je vodila po čudoviti potki, ki je vseskozi ponujala lep pogled proti odprtemu morju. Ko smo ponovno prispeli do glavnega trga smo se po ozki ulici povzpeli v središče Primoštena, na najvišjo točko mesta. Tukaj se nahaja cerkev sv. Juraja in pokopališče, ki je postavljeno na najlepšo razgledno točko celega mesta.

Spodaj si poglejte dobro minuto dolg film našega sprehoda po mestu Primošten.

Fotografije iz sprehoda po Primoštenu.

Primošten

Primošten

Primošten

Primošten

Primošten

Primošten

Primošten

Mesto je res lepo urejeno, polno je klopi, kjer si lahko odpočiješ in uživaš v mestnem vrvežu. Prav tako je bilo povsod zelo čisto, nikjer nobene smeti, sem bil nad tem res presenečen. Če imate priložnost vsekakor priporočam, da se sprehodite skozi to idilično mesto.

Še ena slikica iz Instagrama, kjer je simpatični Primošten fotografiran iz druge strani – iz plaže Raduča.

Today we went to the #primosten! Amazing city… ?

A post shared by Marko Bauman (@gremonaoff) on

Mesto Primošten – nekaj osnovnih informacij

Primošten je manjše mestece, 20 kilometrov južno od Šibenika in je do kopnega povezan z ozkim nasipom, tako da od daleč izgleda kot da je otok. V bistvu je v preteklosti tudi bil otok, ki je bil s celino povezan s pomočjo mostu. Mesto ima okrog 1.800 prebivalcev, ima tudi pristanišče, saj je kraj dobro zaščiten pred vetrovi, predvsem severnimi.

V poletnih mesecih so v Primoštenu organizirane številne prireditve, kot so: Primoštenske užance, Ribiška noč, dogodek folklorne ljudske glasbe ipd. Mladi se lahko zabavate v klubu Aurora. Prav tako boste na svoj račun prišli vsi tisti, ki ste na dopustu športno aktivni, v mestu lahko igrate tenis, namizni tenis, odbojko na plaži, uživate v raznih vodnih športih itd.

Spodaj si lahko pogledate lokacijo mesta Primošten na Googlovem zemljevidu.

Glavne znamenitosti Primoštena:

  • Cerkev sv. Juraj ( l. 1485 je bila zgrajena na najvišji točki takratnega otoka)
  • Cerkev sv. Roka (l. 1680, dragocen kulturni spomenik)
  • Cerkev Marije Milosti (zgrajena l. 1553)
  • Promenada (sprehod okrog polotoka), obdana z obzidjem
  • Plaža Raduča in plaže/kopanje na polotoku

Če vas zanimajo kako smo izgleda mesto Pirovac iz zraka, ki je blizu Primoštena si lahko pogledate tukaj.

[optin-cat id=”1009″]

Dodaj odgovor