Najem avtodoma – na kaj morate biti pozorni

najem avtodoma

Se tudi vi zanimate za najem avtodoma?

Potovanje z avtodomom je nekaj posebnega. Svoboda, ki jo nudi hiša na kolesih, je glavni razlog, da se danes vse več ljudi odloča za najem avtodoma. Avtodomi so dandanes bogato opremljeni, nudijo res veliko udobja in zagotavljajo povsem varno potovanje.

Največja prednost kadar se odločite za najem avtodoma je, da ste povsem neodvisni od lokacije. Si predstavljate, da za svoj poletni dopust, na katerega ste komaj čakali, najamete apartma ali hotel, potem pa ste razočarani nad lokacijo? Takšna izkušnja je lahko zelo neprijetna. Kadar se odločite za najem avtodoma tega strahu ni. Če vam kraj v katerega ste se pripeljali ni všeč, se enostavno odpeljete drugam. Vsak dan ali vsakih nekaj dni lahko zamenjate lokacijo, kar vašemu dopustu daje svojevrstni čar in fleksibilnost. Da ne omenjam kampiranja povsem na obali ali na plaži in opazovanje sončnega zahoda in uživanja v jutranji kavici, “na terasi” svoje hiške na kolesih. 

Za izbiro ustreznega avtodoma si morate vzeti dovolj časa. Kadar se odločate za najem avtodoma je pomembno, da najprej razmislite o velikosti avtodoma in številu ležišč. Če potujete z otroki je koristno, da ste pri izbiri avtodoma pozorni na prostor za odlaganje prtljage. Saj veste, kaj vse želijo danes vzeti otroci zraven na dopust (kolesa, skiroji, rolerji, igrače ipd.). Sodobni avtodomi imajo danes resnično veliko udobja. V avtodomu imate na voljo mini kuhinjo, jedilnico in WC s tušem, ležišča za več oseb, boxe za prtljago – to pa je v bistvu vse kar potrebujete za udobno potovanje.

Dejstvo: Majhen avtodom lažje vozite in parkirate, vendar je bivanje v njem bolj na tesno. Velik avtodom težje vozite in parkirate, a je bivanje v njem bolj udobno.

Glede tehničnih karakteristik avtodoma je dobro, da se predhodno pozanimate pri proizvajalcu ali ponudniku in izberete takšnega, ki bo zadovoljeval potrebam vašega potovanja. Avtodom s katerim boste večino časa potovali po evropskih prestolnicah, morda ni najbolj primeren za potovanje po alpskih oz. dolomitskih prelazih ali za potovanje po hribovitih grških otokih. 

Pozorni moramo biti tudi na dodatno opremo. Sploh kadar najemate avtodom lahko določena dodatna oprema predstavlja dodatni strošek, ki ga morda niste planirali. Tukaj imam v mislih opremo kot je: vzratna kamera, navigacija, alarmna naprava, plinske bombe za štedilnik, tende, hladilne torbe, kavni avtomati, žar, nosilci za kolesa, kamp miza in stoli, ležalniki ipd.

Tukaj si lahko pogledate obširen vodič za za avtodomarje.

Dodaj odgovor