Razno

Mobilno gostovanje po 15. juniju 2017

Mobilno gostovanje po 15. juniju 2017

Še kako dobro se spomnim šoka ob prispelem računu, ko sem pred približno desetimi leti bil na morju in sem s telefonom “na tipke” nevedoč pogledal par emailov. Z računom okrog 150€ sem jo takrat še “dobro odnesel”, poznam kar nekaj primerov, ko je znesek računa, za nekaj minutno brskanje po spletu in pregledovanje mailov, presegel 500€. Absurdno, ni kaj. Tako smo bili v preteklih letih za uporabo mobilnih podatkov v tujini primorani zakupovati dodatne storitve (mobilno gostovanje) operaterjev, ki so nam jih ponujali v raznih akcijah.

Vsega tega je danes “hvalabogu” konec, saj sta se Evropski parlament in Svet EU dogovorila, da bodo za storitve mobilnega gostovanja v državah EU veljale enake cene kot doma.

15. junij 2017 je tako prinesel prelomnico v mobilnem gostovanju v državah evropske unije. Ukinja se torej plačljiv “roaming”, kar pomeni, da mobilni operaterji ne bodo smeli več zaračunavati dodatnih stroškov za mobilno gostovanje. Konkretno to pomeni, da bomo lahko v državah EU klicali in sprejemali klice na enak način kot v Sloveniji. Enako velja za sms in mms sporočila, večinoma to velja tudi za storitve prenosa podatkov – tukaj so namreč določene omejitve.

Pomembno: Še vedno pa boste za klice in sms/mms sporočila iz Slovenije v države evropske unije morali dodatno plačati – glede na cenik operaterja. Tega ta nova zakonodaja ne spreminjanja.

Kako preveriti koliko zakupljenih mobilnih podatkov ponuja vaš paket?

Najprej morate vedeti kakšen je vaš paket. To zna biti misija nemogoče, saj so bolj kot ne vsi mobilni operaterji v preteklosti zelo spreminjali posamezne pakete. Če imate že dlje časa istega ponudnika oz. isti paket, je najboljše poklicati na podporo operaterja, počakati povprečno vsaj 20 minut (lastne izkušnje), da se vam kdo oglasi (!) in se pozanimati kakšen paket imate. Istočasno pri operaterju preverite koliko mobilnih podatkov ima za tujino zakupljen vaš paket.

Za večino povprečnih uporabnikov to pomeni konec izklapljanja mobilnih podatkov in iskanja brezplačnih WIFI-jev. Povprečni paketi pri večini operaterjev namreč omogočajo dovolj GB zakupljenih mobilnih podatkov v tujini, tako, da lahko na dopustu brezskrbno pobrskate po družbenih omrežjih, pogledate maile ipd.

Primera: Če ste pri največjem slovenskem operaterju Telekom in veste kateri paket imate, lahko tukaj preverite zakupljeno količino mobilnih podatkov v tujini. A1 (bivši Simobil) ne omejuje mobilnih podatkov v tujini, kar pomeni, da imate zakupljeno isto količino podatkov za Slovenijo in države EU.

Vsekakor pa je priporočljivo spremljati porabo zakupljenih enot pri operaterju. Večina operaterjev sicer preko smsa obvesti uporabnika, da bo potekla zakupljena količina podatkov, vendar na dopustu lahko sms hitro spregledate. Zato se splača biti pozoren, da sami spremljate porabo enot. Če zakupljene enote porabite, boste dodatno količino mobilnih podatkov plačali po ceniku operaterja.

Seznam držav, kjer velja nov zakon: Avstrija, Belgija, Bolgarija, Ciper, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Gibraltar, Grčija, Hrvaška, Irska, Islandija, Italija, Latvija, Liechtenstein, Litva, Luksemburg, Madžarska, Malta, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugalska, Romunija, Slovaška, Španija (tudi Kanarski otoki), Švedska, Velika Britanija.

Prijavite se na e-novice!
Ideje za vaš off direktno v vaš email nabiralnik!
Spoštujem zasebnost. Brez spama!

Vir naslovne fotografije: shutterstock.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *