Kolesarsko potovanje po Jadranski obali

kolesarsko potovanja po jadranu

Tisti, ki me spremljate že veste, da obožujem Jadransko obalo. Iz te ljubezni in veselja do kolesarjenja sem se pred leti odločil, da prekolesarim celotno hrvaško obalo. To sem naredil dvakrat.

Kolesarsko potovanje po jadranski obali (prvič)

Prvo leto sem šel na pot sam. Z vlakom sem se iz Ptuja peljal do Rijeke, od tam pot po celini nadaljeval do Krčkega mostu, nato sem prekolesaril otok Krk, Rab, Pag, celino od Paškega mostu do Šibenika, otok Pašman in Ugljan, nato sem se s trajektom peljal do otoka Lošinj, kjer sem pot nadaljeval na otoku Cres in 7-dnevno avanturo končal na celini v kraju Brestova.

V sedmih dneh sem prekolesaril 550 kilometrov, se poglobil v svoje misli in se resnično sprostil. Spal sem izključno v šotoru, si vsak dan na majhnem kuhalniku skuhal kosilo in užival v vseh trenutkih potovanja. To je bilo leta 2008, na poti nisem imel dostopa do interneta, Facebook se je takrat komaj prebujal, lahko rečem, da so bili to lepi romantični časi potovanja, ko sem se navigiral s pomečkanim zemljevidom v roki in se na vsakih nekaj dni javil domačim. Podrobnejšo reportažo po dnevih si lahko preberete tukaj.

Spodaj si lahko pogledate zemljevid poti, ki sem jo prekolesaril. S črno je označena pot, ki sem jo prekolesaril, z modro pa pot opravljena s trajektom.

zemljevid poti kolesarjanja po jadranski obali
Še nekaj fotografij iz takratnega kolesarskega potovanja po Jadranu.kolesarsko potovanja po jadranu

kolesarsko potovanja po jadranu

kolesarsko potovanja po jadranu

kolesarsko potovanja po jadranu

Kolesarsko potovanje po Dalmaciji (drugič)

Naslednje leto sem se na kolesarsko potovanje odpravil s prijateljem Rokom. Prekolesarila sva pot od Rijeke do Dubrovnika. Najprej sva prekolesarila Krk, Rab in Pag, nato pa sva se po celini peljala mimo Zadra in Šibenika do Splita, od tam pa na otoke Brač, Hvar, Korčula in nato po polotoku Peljašec do Dubrovnika. Vreme nama sicer ni bilo najbolj naklonjeno, saj sva imela kar nekaj dežja, vendar pa to ni zmotilo najinega pustolovskega duha. Pot je bila precej naporna, saj sva v tednu dni prekolesarila skoraj 700 kilometrov in precej višinskih metrov, sploh na južnih otokih. Podroben opis poti po dnevih lahko preberete tukaj.

Tukaj si lahko pogledate zemljevid poti.

zemljevid kolesarjenja po jadranu

Spodaj posredujem še nekaj fotografij iz poti.kolesarsko potovanje po dalmaciji

kolesarsko potovanje po dalmaciji

kolesarsko potovanje po dalmaciji

Ob koncu drugega kolesarskega potovanja po Dalmaciji sem na takratni blog zapisal: “Veliko prijateljev me je vprašalo zakaj si želim na dopustu mučiti svoje telo z napornim kolesarjenjem, namesto da bi užival v senci in se hladil v morju? Na vprašanje sem jim odgovoril v treh besedah: SPROSTITEV, SVOBODA, NARAVA.” Te besede danes cenim še bolj. Saj je razumljivo, danes imam družino, redno službo, zato je časa zase manj. Dejstvo pa je, da še vedno hrepenim po kolesarskem potovanju, kjer bi lahko vsaj za nekaj dni podoživel občutke, ko si ves dan sam s sabo, premaguješ kilometre in spoznavaš nove kraje. Vem, da bom v prihodnje ponovno šel s kolesom na pot. Preprosto vem.

Več o mojih kolesarskih dogodivščinah izpred nekaj let si lahko preberete na tem nekoliko zastarelem blogu, ki pa še vedno služi svojemu namenu.

Dodaj odgovor