Roni Kordiš: Živimo v svetu, kjer se ne znamo več ustaviti in si vzeti časa zase [Intervju #1]

Roni Kordiš

Z današnjim dnem odpiram novo rubriko na blogu, ki bo namenjena intervjujem. Že od nekdaj namreč zelo rad sprašujem ljudi, zanimajo me predvsem njihove življenjske navade, načini preživljanja prostega časa, popotniške navade, izkušnje iz potovanj ipd. V novi rubriki Intervju boste tako našli predvsem lahkotne vsebine, s poudarkom na osebnem spoznavanju intervjuvanca.

Intervjuje bom delal z bolj in manj znanimi slovenskimi blogerji oz. tistimi, ki “karkoli” ustvarjajo na internetu. Zaenkrat bom poskušal narediti dva intervjuja na mesec. Če poznate koga, ki “ustvarja na netu” in bi ga zaradi svoje zanimive osebne zgodbe moral spoznati, mi prosim pišite na marko@naoff.si.

Za prvi intervju sem si izbral najbolj znanega slovenskega blogerja Ronija Kordiša. Roni se je na mojo povabilo z veseljem odzval, za kar se mu zahvaljujem.

Roni Kordiš je verjetno najbolj znan slovenski bloger, ki ustvarja spletni blog had.si. Prispevke na blogu objavlja praktično vsak dan. Loteva se najrazličnejših tematik in s svojim kritičnim pogledom na aktualna dogajanja poskuša svet spreminjati na bolje. Najdetega ga tudi na Facebooku in Twitterju.

Pa začnimo.

Že vrsto let ustvarjaš blog had.si, ki velja za enega najbolj popularnih in obiskanih blogov v Sloveniji. Pišeš praktično o vsem in to vsak dan. Tvoja frekvenca je res neverjetna. Od kje črpaš energijo in inspiracijo za ustvarjanje vseh vsebin?

12 let že pišem blog. Res je, precej dolgo obdobje in če bi me kdo na začetku vprašal, koliko časa bom zdržal, bi se mu ob tej številki zgolj nasmehnil. Glede na to, da sem jutranji človek, ki obožuje mir in tišino, takrat tudi nastane večina zapisov, ki jih objavim. Inspiracije mi že dolgo ni več potrebno iskati, kajti opažam, da sem v teh letih odkar pišem blog začel precej drugače opazovati svet in stvari okoli sebe. Predvsem z vidika, da ne verjamem vsemu, kar slišim in da imam distanco do stvari, ki se dogajajo.

Od kod ime Had?

Had je bog podzemlja. Prvi stik z internetom – IRC, kjer smo uporabljali “nicke”, je bila iztočnica za to ime. Namreč, čim krajše, zapomnljivo, predvsem pa takšno ime, ki ima določeno vsebino. Vse se je združilo v tem imenu in kasneje, da sem dobil domeno had.si, sem tudi registriral blagovno znamko.

Koliko časa dnevno nameniš ustvarjanju na blogu. Lahko oceniš število ur na teden?

Marsikdo bi rekel da veliko preveč. Kot sem že prej omenil, vstajam precej zgodaj. Ponavadi okoli 4. ure. In potem uro namenim blogu. Če sestavljam video, ali pa fotografije, potem gre veliko več časa. Če pišem kakšne bolj resne tekste, kjer moram preverjati informacije, pa lahko porabim tudi več ur za eno objavo. Okvirno bi rekel, da okoli 2 uri dnevno posvetim blogu, saj zraven pridejo še družbeni mediji in vse ostalo.

Uaaau. Ob 4. uri zjutraj se zbujaš? To pa je zelo zgodaj. 🙂 Ob kolkih pa potem hodiš spat? Koliko spanja povprečno potrebuješ, da se počutiš spočitega in fit?

Spat hodim okoli 23. ure, včasih tudi pozneje. Ne potrebujem veliko spanja in posledično imam lahko veliko od vsakega dneva. Nikoli nisem razmišljal o tem, koliko časa potrebuje telo, da se spočije. Pridejo pa seveda vikendi, ko sem cel vikend na “kavču” pred televizijo in “hiberniram”, da se telo spočije.

Ali si v vseh teh letih ustvarjanja imel kakšno krizo in si pomislil, da se enostavno tega ne bi več šel. Si imel kdaj poln kufer vsega? 🙂

Všečno vprašanje. Na začetku, ko so se pojavili blogi in je bilo v Sloveniji preko 30.000 blogerjev, sem imel parkrat pomislek o tem, zakaj sploh pišem, če to delajo vsi. Ampak z blogi je bilo tako, kot je bilo z vsako drugo stvarjo – ljudje se naveličajo in obupajo, jaz pa sem vztrajal. Če rečem, da je to edina stalnica v mojem življenju, bo kar držalo. Ne, nisem se še naveličal. Zaenkrat. Ampak nikoli ne bom rekel nikoli.

Številke na tvojem blogu so izjemne. Vsak mesec ga obišče med 70.000 – 120.000 obiskovalcev, kar je za slovenski blog res veliko. Kakšen je tvoj pogled na družbena oz. socialna omrežja, ki blogarjem danes omogočajo konstanten stik z občinstvom. Na katerih omrežjih si najbolj dejaven?

Obiska je kar nekaj, kar je verjetno tudi posledica, da pišem o stvareh, ki so trenutno aktualne. Predvsem pa pogosto pokažem drugačno plat stvari, ki odmeva v javnosti. In takšna stvar je še vedno zanimiva. Sicer, če bi pisal resnično osebne stvari, bi verjetno imel še več bralcev, ampak določene stvari imam raje zase.

Sam sem “early adopter” – že od nekdaj preizkusim vsako družbeno omrežje, ki se pojavi. Ampak precej kmalu tudi ugotovim, da so le ta namenjena zabavi in tega se marketingarji preredko zavedajo. Z vidika obiska je najbolj uporaben Facebook. Z vidika kritiziranja in življenja v “mehurčku” pa Twitter. Zadnje čase vse več časa namenjam video vsebinam, zdi se mi, da v Sloveniji še niso povsem zaživele, vendar se bo to spremenilo v tem letu.

Glede na to, da blog ustvarjaš že več kot 12 let, me zanima ali z leti oglaševalci kaj bolj cenijo blogerje, ki so danes glavni opinion makerji za paleto različnih brandov oz. produktov?

Tudi to se spreminja pri nas. Predvsem na področju beauty/fashion bloganja je to zelo pogost pojav. Vsak marketingar išče možnost, kako bi nagovarjal svojo javnost preko najcenejšega možnega komunikacijskega kanala. In blogerji pridemo tukaj v prvi plan, saj ima vsak svoje občinstvo, predvsem pa je to dokaj minoren strošek v primerjavi z oglaševanje v tisku, ali na televiziji.

Sam sicer mislim, da so marketingarji vrsto let prepozno našli to tržno nišo in sedaj bi vsi radi sodelovali s parimi, ki so uspešni. V Sloveniji moramo najprej ustvariti prepoznavna imena, šele potem pa začeti preko njih tržiti svoje proizvode.

Pa se še malo pogovoriva o tvojem preživljanju prostega časa. Na blogu imaš veliko idej za enodnevne izlete po Sloveniji in tudi po sosedskih državah. Kako poteka tvoj tipični nedeljski izlet?

Glede na to, da živim v hiši, mi veliko vikendov vzame urejanje okolice, rož in vsega ostalega kar pride zraven s hišo. Ampak v tem uživam. Uživam pa tudi v izletih z avtom – precej bolj, kot v letenju z letalom.

Nedeljski izleti so nekaj spontanega. Če je lepo vreme, potem grem nekam na sonce in kjer ni preveč ljudi – zato zadnja leta pogosteje zahajam v Italijo, kot pa na našo obalo. Rad imam mir. Ko se spravim v avto, mi je dejansko vseeno kje bom pristal – zagovarjam tezo, da je bolj pomembna pot, kot sam cilj. In posledično ne morem biti razočaran, ker nimam pričakovanj. Predvsem pa mi je všeč, da nisem vezan vedno na iste lokacije, ampak si dam duška in v tujini izklopim navigacijo in se pustim izgubiti in s tem odkrijem kraje in stvari, ki bi mi sicer ostali skriti. Ker se mi zdijo takšne “pustolovščine” zanimive, jih tudi delim z drugimi – in glede na to, da so ljudje navdušeni nad mojimi destinacijami, mi je to še dodaten motiv.

Prebral sem, da si poleti kar nekajkrat šel na izlet s kolesom. Ali so tvoji izleti pogosto športno obarvani?

Pol življenja sem bil športnik (smučanje, rokomet) in tudi sedaj je veliko mojega prostega časa povezanega s športom. Sem ljubitelj zunanje rekreacije in še nisem bil v fitnessu. Ker prihajam iz Zasavja, je seveda gorsko kolesarjenje nekaj, kar je del mojega DNK-ja. Tudi tečem rad, dokler mi kolena to dovoljujejo. Ali pa pohod na bližnji hrib. V bistvu sem odkril, da je pri športu zanimivo ravno to, da bolj kot sem utrujen, več imam energije. No, ne gre za isto energijo – ampak po športnem udejstvovanju se počutim več kot odlično. Pozimi pa obožujem smučanje. Le precej predrago je postalo v zadnjih letih.

Kaj pa Hrvaška? Greš rad na hrvaško obalo in kateri kraj ali otok ti je najbolj blizu?

Pred par leti smo morali podreti počitniško hišo blizu Pule, kjer sem preživljal poletja od otroštva naprej. Rad imam Istro, tudi Dalmacijo in otoke. Drugačen način življenja živijo ljudje, predvsem pa je vse skupaj precej manj stresno. Glede na to, da se sedaj nekaj spreminja z akti in da je zemlja, kjer je stala naša hiška še vedno v naši lasti – bom verjetno v naslednjih letih zopet precej pogosteje v Istri.

Roni Kordiš intervju 1

Kakšen način počitnic ti je bolj všeč. Šotor, avtodom, apartma, hotel? Ali kaj vmes?

Dobro vprašanje. Z leti se je pri meni spremenil koncept počitnic. Rad imam trdno streho nad glavo, zato izberem apartma ali pa hotel. Šotor. Oh, spomini. Ampak tega je res že dolgo let nazaj. Nisem več tako avanturistično razpoložen, da bi jo mahnil kampirati. Mogoče pa je čas, da se zopet vrnem k naravi in da odkrijem kaj novega.  V bistvu, hvala za idejo!

Ali že imaš kakšne počitniške plane za letos? Kam jo boš mahnil? 🙂

Zelo redko vnaprej planiram dopust. Namreč, raje se prepustim in ko pride trenutek, potem se odločim zelo na hitro. Nimam rad razmišljanja in planiranja vnaprej – ker se mi zdi, da je to potem povezano s stresom – predvsem pričakovanji. Ne vem še, kaj bo letos moja destinacija.

Že nekaj časa se prehranjuješ vegansko. Kakšen je bil razlog, da si se odločil, da ne boš jedel mesa in mlečnih izdelkov? Kako način prehrane usklajuješ na izletih in potovanjih?

Veganski način prehrane je posledica, da sem se odločil, da bom zdržal mesec dni brez Coca Cole (ki jo spijem tudi par litrov dnevno) in posledično sem se odločil, da poskusim tudi z drugačnim načinom prehrane. Sedaj, skoraj 9 mesecev kasneje se še vedno prehranjujem vegansko in opažam, da se počutim precej boljše in imam več energije.

Prehranjevanje v hotelih, ali pa restavracijah je za vegane precej “boleče”. Namreč večina hrane se dela na maslu, ali pa vsebuje veliko smetane in mleka. Ker to so dodatki s katerimi se izboljša hrana. Na žalost je takšna hrana tudi precej brez okusa, ampak dokler se nisem začel prehranjevati vegansko, sem bil prepričan, da je hrana, ki jo uživam super. Sedaj, ko si kuham sam, pa odkrivam povsem drugačne okuse in predvsem to, da je hrana precej preprosto stvar, sploh če ne kompliciramo.

Roni Kordiš slika 3

Pred dnevi si nabavil novo GoPro Hero5 kamero? Kakšne plane imaš z ustvarjanjem videa?

Video vsebine se bodo tudi v Sloveniji začele vse bolj pojavljati. Ljudje namesto Googla uporabljajo YouTube, da pridejo do informacij. Glede na to, da mi video nikoli ni bil blizu, je to ena izmed stvari, ki me je od nekdaj zanimala in sedaj je mogoče pravi čas, da ga preizkusim. Ali bo to “vloganje”, ali pa samo nadomestek snemanja s telefonom – še ne vem. Definitivno pa bom začel z ustvarjanjem video vsebin.

Roni, hvala ti za tvoj čas. Bilo mi je v čast, da sem ravno s teboj lahko naredil prvi intervju na mojem blogu. 🙂 Lahko za konec poveš kako si predstavljaš svoj sanjski off, če bi imel na voljo le en teden in neomejeno denarja?

En teden in neomejeno denarja? Zanimivo vprašanje. Iz te enačbe bi odstranil neomejeno denarja in bi se raje fokusiral na teden dni, ki bi ga moral preživeti, kot da je moj zadnji. Glede na to, da ponavadi ne sanjam življenja in da si sproti uresničujem stvari, ki mi pridejo na misel, niti ni nekaj takšnega, kar bi si resnično želel. Po horoskopu sem kozorog in posledično precej na realnih tleh. Glede na to, da si zgoraj omenil šotor – mogoče pa bi bilo to nekaj, kar že dolgo nisem počel in bi bilo povsem drugače, kot pa sem sicer navajen – če ni v hotelu wifija, potem ne grem v ta hotel.

Ja, nekam v naravo bi šel. Pod zvezde. In užival v trenutkih in brez ljudi. Mislim, da smo ljudje pozabili, kako je biti sam s seboj, kajti živimo v svetu, kjer se ne znamo več ustaviti in si vzeti časa zase.

Bodi obveščeni o naslednjem intervjuju.

[optin-cat id=”1009″]

Dodaj odgovor