Kdaj se bodo odprli hrvaški in slovenski kampi?

zakonodaja počitniška prikolica

Glede na situacijo okrog epidemije COVID-19 bo letos kampiranje v slovenskih in hrvaških kampih izjemno priljubljena oblika preživljanja dopusta. Kot kaže bo preživljanje dopusta v kampih letos (in tudi v prihodnje) predstavljalo najbolj varno obliko preživljanja počitnic. Na ta način se bomo lahko najbolj distancirali od ostalih gostov, hkrati pa bomo veliko na svežem zraku, kar predstavlja malo možnosti, da bi se okužili s koronavirusom. Kampi bodo zagotovo eni izmed prvih, ki si bodo opomogli v nastali gospodarski situaciji.

Menim, da bo zaradi spremenjenih okoliščin okrog koronavirusa, preživljanje dopusta v avtodomu ali v počitniški prikolici pridobilo na popularnosti. Premikajoča se hiša na kolesih predstavlja veliko intimnosti z vašimi najbližjimi in se lahko povsem izognemu stiku z ostalimi ljudmi. Posledično bodo tudi kampi pridobili na priljubljenosti.

Veliko Slovencev bo letos dopust preživelo kar v Sloveniji, saj se bodo tukaj počutili najbolj varno. To je lahko tudi dobra priložnost za vse, ki si že vrsto let želimo bolje spoznati našo Slovenijo, pa smo se v preteklosti vedno raje odločili za preživljanje dopusta v tujini – največkrat kje ob Jadranskem morju.

Kdaj bomo lahko obiskali hrvaško morje?

Pred dnevi so po internetu zokrožile nepreverjene informacije, da letos ne bomo vidli Hrvaškega morja. To bi bil kar velik šok za številne Slovence, ki imajo po neuradnih podatkih na Hrvaški obali v lasti kar 110.000 stanovanj, hiš oz. počitniških hišic. (vir: Delo).

Hrvaški minister za turizem Gari Cappelli je pred dnevi dejal, da možnosti za reševanje letošnje turistične sezone vidijo najprej v namestitvah v kampih ter v osamljenih hišah v naravi ter v navtičnem turizmu. Dejal je, da bodo prvi turisti na Hrvaškem tisti, ki imajo v lasti hiše in plovila in to takoj, ko bodo epidemiološki pogoji dovoljevali potovanja oz. ko se bo za goste odprla slovensko-hrvaška meja. Najbolj zaželeni bodo tisti gostje, ki se bodo na dopust na Hrvaško pripeljali z osebnim avtomobilom, avtodomom ali počitniško prikolico.

Na Hrvaškem nameravajo tako prve kampe odpreti po 15. maju, prednost bodo imele počitniške nastanitve v mobilnih hiškah z lastnimi sanitarijami, prav tako boste takrat na počitnice lahko odšli z avtodomom ali počitniško prikolico, kjer imate tudi na voljo lastno kopalnico.

Še največ dilem imajo tisti, ki bi morali sedaj plačati pavšal za mobilno hiško ali prikolico v kampu. Zaenkrat namreč noben ne moramo 100% garantitrati kako se bo odvijala sezona ob Jadranskem morju.

Kdaj se bodo odprli slovenski kampi?

Slovenski kampi letno ustvarijo več kot 2 milijona nočitev, od tega je več kot 75% nočitev od tujih gostov (vir: Avtokampi.si).

Slovenski minister za gospodarstvo (g. Počivalšek) je pred dnevi napovedal, da pričakuje zagon turistične sezone v drugi polovici maja, pri čemer bi se po vsej verjetnosti najprej odprli prav kampi. Kakšne bodo zahteve še zaenkrat ni znano, skoraj zagotovo pa bodo namestitve z lastno kuhinjo in sanitariji imeli prednost. Tudi avtodomarji in tisti, ki potujejo s počitniškimi prikolicami bodo zagotovo med prvimi, ki se bodo lahko podali na dopust.

Če povzamem. 100% zagotovila nobene država ni podala, trenutna situacija z novimi primeri okužb je dobra, se pa lahko vse v nekaj dneh tudi spremeni.

Tako na Hrvaškem kot tudi v Sloveniji se torej pričakuje, da se bodo kampi odprli v drugi polovic maja. Če si vzamemo še kak teden ali dva rezerve, si lahko prve počitnice planiramo v mesecu juniju.

Sem pa prepričan, da bo preživljanje dopusta v kampih, v mobilni hiškah, v avtodomih in v počitniških prikolicah letos pridobilo na priljubljenosti. In to me zelo veseli, saj menim, da je to najboljši možni način preživljanja počitnic. 🙂

Dodaj odgovor