Izlet na Slapove Krke (Narodni park Krka – Slapovi Krke)

Slapovi Krke

Če dopust preživljate v Severni Dalmaciji oz. se nahajate blizu Šibenika vam vsekakor svetujem obisk Narodnega parka Krka in znamenitih Slapov Krke. Reka Krka je dolga 75 km, izvira blizu mesta Knin in teče proti mestu Skradin, kjer se razširi v Prokljansko jezero. Pred izlivom v morje tvori nekaj izjemno lepih slapov, ki so postali ena od najbolj obiskanih turističnih destinacij na Hrvaškem. Slapovi Krke so ena izmed najbolj pomembnih naravnih znamenitosti na Hrvaškem in si jih vsako leto ogleda izjemno veliko število obiskovalcev.

Slapovi Krke
Slapovi Krke so ena izmed najpopularnejših turističnih znamenitosti na Hrvaškem.

Kako do slapov Krke?

Ko smo letos bili z družino na spomladanskih počitnicah v Severni Dalmaciji, nismo hoteli zamuditi priložnosti za ogled edinstvenih slapov Krke. Še pred izletom sva z ženo pobrskala po uradni spletni strani Narodnega parka in se odločila, da bova izlet naredila iz Skradina, od koder se bomo z ladjico peljali do slapa Skradinski buk. Sploh, če imate majhne otroke, tako kot midva, je to najboljša izbira, saj tako ni veliko hoje in tudi vožnja z ladjico nariše široke nasmehe na otroških obrazih.

Druga opcija je, da se peljete do kraja Lozovac, kjer parkirate avtomobil in se nato z brezplačnim avtobusom pripeljete do slapov. Za tiste, ki ste radi aktivni lahko do slapov pridete po številnih sprehajalnih in kolesarskih poteh.

Mesto Skradin in ceste
Pogled na Skradin iz ceste, ki se spušča v mesto.

Katere znamenitosti si še lahko pogledate v Narodnem parku Krka?

Skradinski buk pa ni edina zanimiva točka v Narodnem parku Krka. Zraven tega znamenitega slapa si lahko ogledate tudi ostale znamenitosti kot so: Otok Visovac, Roški slap, Manojlovački slapovi, Bilušića buk. Narodni park je idealna izbira za tiste, ki radi kolesarite, midva z ženo si tega trenutno ne moreva privoščiti zaradi majhnih otrok. Nič zato, tudi z otroki je izlet lahko zelo zanimiv.

Družinski izlet primeren za tudi za zelo majhne otroke (slapovi Krke)

Zjutraj, po zajtrku smo v avto napakirali nujne potrebščine za izlet in se odpeljali proti mestu Skradin. Pot je zelo dobro označena, povsod so oznake s puščicami za ogled Slapov Krke. Tako, da ne morete zgrešiti. Ko smo prispeli v Skradin, smo se peljali proti centru mesta, saj smo predvidevali, da ladjica vozi od tam. Parkirali smo ob cesti pri restavraciji, kjer nam je mlada gospodična povedala, da lahko brezplačno parkiramo, če bomo v restravraciji ob prihodu nazaj kaj pojedli ali popili. Ker nismo imeli občutka koliko časa bomo na izletu se mi je ponudba zdela kar vredu, če ne druga, lahko spijemo kavico ali sok, preden se odpravimo domov.

brezplačno parkiranje v Skradinu
Brezplačno parkiranje blizu centra mesta.

Pešačili smo do središča mesta in v marini videli več ladjic, ki vozijo do slapov, namreč veliko turistov je vstopalo in izstopalo na te barke. Malo smo se lovili glede kart, pa tudi to smo kmalu ugotovili, da jih je potrebno kupiti v recepciji, ki je kakšnih 500 metrov stran od marine. Kupimo karte (cene), počakamo na polno uro (vsako uro vozi barka do slapov) in hopla, že smo na ladjici in se peljemo po kanjonu reke proti slapom. Razgled iz ladjice je odličen, lep pogled je na mesto Skradin, otroka sta uživala ob pogledu na bližnje jadrnice, ki jih je tukaj okrog kar veliko.

marina v mestu Skradin
Marina v Skradinu
Skradin iz ladjice
Pogled na mesto Skradin iz ladjice.

Ko smo se izkrcali iz ladje, sva bila z ženo presenečena na velikostjo parka, od koder je le nekaj 10 metrov do slapov. V parku so ogromna drevesa, ki nudijo veliko sence. Veliko je klopc za počitek ter mislim, da dve ali tri restavracije. Ja, tudi sladoled na kepice imajo. 🙂

Čudovit park ob slapovih
Čudovit park ob slapovih.
Park ob slapovih 2
Še en pogled na park ob slapovih.

Slapove Krke si lahko ogledate iz različnih lokacij, reko lahko prečkate preko mostu, kjer je res lep razgled. Na drugi strani reke se lahko povzpnete tudi višje do slapov in si jih si jih ogledate pobliže. Mi smo se slabo uro sprehajali okrog slapov in veliko fotografirali. Imel sem občutek, da enostavno moram fotografirati, namreč vsi okrog mene so neprestano fotografirali in delali selfije na sto različnih načinov :). Predvsem je bilo veliko šolske mladine (končni izleti) in turistov iz tujine, takrat je bilo veliko Angležev.

Po ogledu slapov smo še kakšno uro preživeli v senci na klopcah, uživali v sladoledu in poslušali šumenje, ki ga delajo slapovi ko se zlivajo v Krko. Slapovi Krke so nas navdušili in zagotovo jih bomo obiskali še kdaj.

Slapovi Krke – kratek posnetek.

Most na Krki

Slapovi Krke

Slapovi Krke

Slapovi Krke

Slapovi Krke

Slapovi Krke

Bil je resnično lep izlet, mi smo za njega porabili samo pol dneva. Tisti bolj aktivni, pa si lahko planirate cel dan, saj je veliko sprehajalnih poti okrog slapov in zagotovo se v Narodnem parku Krka najde še veliko drugih znamenitosti, ki jih je vredno pogledati.

[products limit=”4″ columns=”3″ orderby=”date” order=”DESC” ids=”5566,5562,5561,5547″]
Dodaj odgovor