Avtodom PLA Happy 440 [praktični test]

PLA Happy 440

Pred kratkim se mi je ponudila priložnost, da sem lahko preizkusil avtodom PLA Happy 440. PLA je italijansko podjetje z dolgoletno tradicijo izdelovanja avtodomom. Podjetje je svoje prve korake v svetu karavaninga naredilo že daljnega leta 1970. V letu 2014 so prevzeli podjetje Giottiline, v letu 2016 pa so postali del skupine Rapido Group.

Danes je podjetje PLA eden izmed glavnih izdelovalcev avtodomom v Italiji, ki ima več kot 100 zastopnikov in servisnih centrov po vsem svetu. V Sloveniji to znamko avtodomov zastopa Hiša na kolesih.

Model PLA Happy 440, ki sem ga imel priložnost preizkusiti je alkoven model avtodoma. Zasnovan je na šasiji Citroen Jumper, 2.0 motor, 130 KM.

Osnovne karakteristike avtodoma PLA Happy 440

Osnovne karakteristike avtodoma PLA Happy 440.

Število sedežev6
Število ležišč6
Dolžina avtodoma6.99 metra
Višina avtodoma3.05 metra
Širina avtodoma2.33 metra
Zalogovnik vode100 litrov
Vrsta ogrevanjaTruma

Moja izkušnja

Z zagotovostjo lahko rečem, da je ta avtodom zelo primeren za večje družine. Nas je bilo 5 in prostora je bilo povsem dovolj. Sploh v jedilnem kotu je veliko prostora, tako da smo ob mizi imeli vselej dovolj prostora. Ob mizi sta namreč dve fiksni klopi, kjer lahko sedijo 4 osebe. Na tem istem mestu so tudi 4 varnostni pasi, kar pomeni, da se lahko s tem modelom avtodoma prevaža 6 ljudi: voznik, sovoznik, 2 osebi ob mizi v smeri vožnje, 2 osebe ob mizi v obratni smeri vožnje.

Poglejte si kratek posnetek iz PZA točke v Zabovcih.

Voznikov in sovoznikov sedež sta fiksna in se ne vrtita za 360 °C. Avtodom ima na voljo vzratno kamero, ki jo lahko uporabljamo tudi med vožnjo, kar zna med vožnjo koristiti. V avtodomu je na voljo tudi gretje Truma, prav tako pa je omenjen model imel vgrajeno klimatsko napravo.

Na kontrolni plošči v notranjosti avtodoma lahko upravljate z vsemi pomembnimi zadevami. Na njej lahko vklopite in izklopite elektriko, prav tako lahko vklopite in izklopite vodo in pogledate koliko vode je še v rezervoarju (se izpišejo procenti). Na voljo vam je tudi indikator, ki prikazuje kolikšna je napolnjenost obeh akumulatorja.

Spodaj si poglejte primer kontrolne plošče v PLA Happy 440.

Kopalnica je dokaj podobna kot v avtodomih primerljive velikosti. V njej boste našli WC školjko, umivalnik in tuš. Prostora res da ni na pretek, vendar se lahko povsem normalno uporablja. Ravno lastni toaletni prostori so ena izmed najbolj pomembnih karakteristik vsakega avtodoma.

Poglejte spodnji posnetek, da boste videli kako izgleda kopalnica v PLA Happy 440.

Boks oz. prtljažnik v zadku avtodoma je zelo prostoren. Mi smo vanj dobili 4 kolesa, 3 skiroje, mizo in stole in še vedno je bilo na voljo nekaj prostora.

Tukaj si poglejte še več fotografij tega avtodoma.

Zaključek

PLA Happy 440 je sodoben alkoven model avtodoma, ki je zaradi svoje prostornosti zanimiv predvsem za 4 ali 5 članske družine in tudi za družbo 5-6 prijateljev. Mi smo avtodom osebno preizkusili na družinskem vikend izletu po Prekmurju.

Omenjen model avtodoma lahko preiskusite v Hiša na kolesih, ki je uradni zastopnik za blagovno znamko PLA. Tukaj ga lahko seveda tudi najamete ali kupite.

Če vas zanima več o avtodomarstvu si pogledate obširen vodič, kjer so zbrane vse informacije za avtodomarje na enem mestu.

Dodaj odgovor