Zakaj morate vsaj enkrat obiskati otok Vis?

stiniva

Ste se odločili, da boste obiskali otok Vis in sedaj iščete informacije o njem? Potem ste na pravi spletni strani :). V tej objavi vam bomo podali veliko koristnih informacij, ki vam podo koristile, kadar boste na Visu. Pa začnimo! 🙂

Otok Vis je majhen in precej oddaljen hrvaški otok in večkrat boste slišali, da je biser Jadranskega morja. Zaradi svoj strateške lege je bil v preteklosti veliko let izkoriščen za vojaško dejavnost. Šele po osamosvojitveni vojni je postal odprt za ostale obiskovalce in danes velja za eno najpopularnejših turističnih destinacij na Hrvaškem.

Otok Vis obsega 90 km2 ozemlja in je deseti največji otok na hrvaški obali. Od italijanske obale je oddaljen okrog 60 milj. Podnebje na otoku Vis je milo, padavin je zelo malo (samo 560mm letno), temperature se prijetne, srednja januarska temperatura je okrog 9 °C, julijska pa 24 °C.

Preberite si še obširen potopisni blog na temo: Otok Vis – 15 znamenitosti, ki si jih morate pogledati na Visu.

Obdan je s čudovitimi manjšimi otoki in otočki: Ravnik, Budikovac, Biševo, Jabuka, Brusnik in Palagruža.

Otok Vis ima tri precej visoke vrhe. Hum je najvišji vrh in meri 585 metrov, Sveti Duh je visok 563 metrov in Mali Hum, ki meri 514 metrov.

Kako priti do Visa?

Izhodišče, da pridete do otoka Vis je največje dalmatinsko mesto Split. Do Splita lahko pridete z letalom, vlakom, avtobusom, avtomobilom ali s kolesom ;). Sami izberite način transporta.

Vas zanima kako na enostaven in hiter način poiskati apartma na hrvaški obali?
Kliknete tukaj!

Kje na Visu lahko preživite dopust?

Na otoku Vis sta dva večja kraja: Vis (severovzhod) in Komiža (jugozahod). Povezuje ju 10 kilometrska asfaltirana cesta, ki je bila zgrajena 1983 leta.

Vis

Mesto Vis se nahaja na severo-vzhodnem delu otoka Vis, v zelo dobro zaščitenem zalivu iz vseh strani. V mestu lahko najemate apartma ali sobo, kjer je na voljo okrog 1.500 postelj ali pa se odločite za bivanje v hotelu, kjer je na voljo okrog 400 postelj. V mestu je okrog 10 restavracij, v katerih lahko preizkusite lokalne specialitete, s povdarkom na morskih specialitetah. Več informacij o Visu najdete tukaj.

mesto Vis

Komiža

Mesto Komiža se nahaja v globokem zalivu na južno-zahodnem dela otoka. Blizu Komiže je hrib Hum, ki je najvišja točka na Visu, skoraj 600 metrov nad morjem. Ljubitelji aktivnih počitnic lahko na v tem mestu najdete veliko različnih športnih dejavnosti kot so: kajtanje, supanje, surfanje, potapljanje, pohodništvo v naravi. V morskih globinah blizu Komiže je veliko potopljenih letal in vojnih ladij, ki predstavljajo zgodovinske ostanke iz prve in druge svetovne vojne. Več informacij o Komiži najdete tukaj.

Komiža - Vis

Biševo

Samo 5 navtičnih milj od Komiže je otok Biševo. Na tem otoku je le 20 stalnih prebivalcev. Na otoku Biševe je ena od najbolj popularnih turističnih atrakcij na Jadranskem morju jama Morda špilja, ki jo vsako leto obišče na tisoče turistov. Gre za vodno jamo, ki se nahaja v majhnem zalivu Balun in je v določenih delih dneva osvetljena z neverjetno modro barvo. Naravni vhod v jamo je iz južne strani in ko skozi njega prihaja sončna svetloba, se ta odbija od dna in od sten jame v izjemni modrikasti svetlobi. Idealni čas za obisk jame je med 11 uro dopoldan in poldnevom.

Modra Špilja - Biševo

Manjši kraji in zalivi

Otok Vis ima veliko čudovitih zalivov in manjših vasic. Ko ste na otoku se priporoča, da obiščete katere od naslednjih vasic: Rukavec, Milna, Rogačić, zaliv Brgujac, zaliv Zaglav, zaliv Stončnica in drugi. V teh manjših vasicah ponavadi najdete nekaj apartmajev in sob, kjer lahko najamete apartmaje. Ker teh ni veliko in je povpraševanje kar veliko je smiselno, da rezervacijo apartmaja naredite dovolj hitro.

Vas zanima katere plaže morate obiskati na otoku Vis? Preverite tukaj.

Če želite, si lahko pogledate ponudbo v naši spletni trgovini.

Dodaj odgovor