Plaža Zlatni Rat na otoku Brač

Lokacija mesta Bol

Plaža Zlatni Rat se nahaja na južnem delu otoka Brač, ob mestu Bol, ki je najstarejše mesto na otoku. Bol je zelo popularna turistična destinacija, znana po izvrstnih barih in restravracijah in je izjemno priljubljena točka za ljubitelje surfanja in kajtanja.

Plaža Zlatni Rat (Golden Gate) je ena najslavnejših plaž v Evropi in ena najpomembnejših turističnih znamenitosti na Jadranskem morju. Plaža je peščena in ima povsem unikatno obliko, v morje se namreč razpostira povsem vertikalno. Zaradi svoje edinstvene oblike plaža tekom leta spreminja svojo obliko. Zaradi njene lege namreč nanjo precej vplivajo vetrovi, valovi in morski tokovi.

Na spodnji sliki lahko vidite izjemen pogled na plažo Zlatni Rat.
zlatni_rat

Ali ste vedeli, da je plaža Zlatni Rat ena največjih in najlepših naravnih znamenitosti na jadranskem morju?

Plaža Zlatni Rat je samo 2 km oddaljena od mesta Bol. Iz mesta se do nje lahko pripeljete z avtomobilom ali pa se sprehodite ob obali. V poletni sezoni do plaže in iz nje vozi turistični vlak. Ker je plaža precej izpostavljena vetru, boste na njej in v njeni okolici vedno opazili veliko surferjev in kajterjev.

Spletna stran European Best Destination, ena od najbolj popularnih strani za promocijo turizma v Evropi, je plažo Zlatni Rat dodala na seznam 15 najlepših plaž v Evropi.

V prvih tednih letošnjega leta je mati narava pokazala svojo moč. Spodaj lahko pogledate izjemen posnetek, ko se je plaža pod vplivom močnega dvodnevnega vetra zelo preoblikovala. Veter, ki je pihal s hitrostjo več kot 70 km/h in močni valovi so konico plaže povsem obrnili proti obali. To se je v preteklosti zgodilo že večkrat  in plaža se ob izboljšanju vremena hitro vrne v prvotno obliko.

Video by Frane Marinković via YouTube

Pred leti sem večkrat kolesaril po dalmatinskih otokih. Ko sem se povzpel na vrh Vidove Gore (780 m.n.v.) sem bil deležen izjemnega razgleda, ki si ga zapomniš za vse življenje.

Če je nebo jasno lahko na vrhu Vidove Gore s prostim očesom vidite otok Korčulo, Vis, Biševo, oddaljen otoček Jaboka in če imate srečo tudi italijansko obalo.

Pogled iz Vidove gore (Brač) proti plaži Zlatni Rat

Tukaj sem naredil še en posnetek, ki ni ravno najboljše kvalitete, se pa kljub temu vidi kako izjemnega razgleda si deležen na vrhu Vidove Gore.

Dodaj odgovor