Kako se danes 4-članska družina odpravi na morje? In kako se je včasih?

Kaj mislite, kako se danes 4-članska družina odpravi na morje?

Mama je že en teden pred odhodom na trnih in si piše seznam stvari, da ne bi pozabila česa pomembnega. Lekarno zdravil ima nastavljeno ob vhodnih vratih že več dni pred odhodom. Prenosni likalnik, ki ga je kupila samo za počitnice, je dala kar v avto, da ga ne pozabi. Teden pred dopustom gleda kaj obleče in obuje. Ne sme namreč umazati turkizne majčke, ki se lepo poda k izbranim sandalom, ki jih bo prvič obula na morju. V veliki Hoferjevi vrečki ima zložene vse japonke, ki jih bo nesla zraven. Sedem parov. Domov bo prišla z  devetimi pari. Klobuki, pokrivala, čistila, kozmetika, le kam naj spakira otroške blazine, rokavčke, vse plavutke in maske?!

Največji kufer je rezerviran za otroke. V njem je toliko oblačil, da se lahko vsak preobleče trikrat na dan. Še za otroka v sosednjem apartmaju se kaj najde. Otroka potrebujeta vsak 5 parov kopalk. Drugače se lahko prehladita. Čeprav je napoved za naslednjih 14 dni plus 30 stopinj, družina potrebuje tudi dolga oblačila in rezervne odeje. Kaj, če jih vreme preseneti? Mlajši mulc postane nestrpen in nervozen, če nima igrač. Zato mama spakira velik zaboj lego kock, avtomobilčkov, pištol in ladjic. Ne pozabi niti na mini bazenček za na plažo, kaj če ga bodo kamenčki pikali v morju?! Za vsak slučaj vzame tudi otroški šotor za na teraso, da mu ne bo dolgčas. Starejši mulc ima zraven telefona in prenosnega računalnika še iPada, saj mora igrice igrati tudi na plaži.

Dan pred odhodom je mama na robu zloma, saj ne upa možu povedati in pokazati, kaj vse mora spakirati v avto. Ko ata začne pakirati stvari v avto, se mora več ur truditi, da vso kramo spravi v njega. Čeprav ima novega karavana in sposojeno trugo na strehi.

Ja, res sem mičkeno pretiraval ;), vendar zgornji opis marsikje ni daleč od resnice.

Sedaj pa se poskusite spomniti kako je bilo včasih, pred 25 in več leti, še v času skupne države Jugoslavije.

Primerjajte velikost današnjih avtomobilov s takratnimi: Fiat 500 (fičko), Zastava Koral (jugo) ali Zastava 101 (stoenka). Ob tem ne smemo pozabiti, da smo včasih zraven tovorili tudi vso hrano, za zaboj piva in vina se je vedno našel prostor na zadnjih sedežih.

Sedaj pa si zamislite, da bi vso današjo kramo spravili v fička ali jugeca. Ja vem, nemogoče :).

Spodaj si poglejte nekaj fotografij, ki vas bodo spomnile na stare čase.

Zastava 101
Takole je včasih izgledala vožnja na morje!
sendvici za na pot
Včasih je bila praksa, da smo si sendviče za na pot vedno pripravili doma.
blazine
Takšne “šlaufe” in blazine smo imeli.
kartice
Skoraj vedno smo sorodnikom iz morja pošiljali kartice.
walkmen
To je bila edina elektronska naprava, ki smo jo takrat imeli na morju. Vir vseh fotografij: index.hr.

Ali pogrešate kaj te stare čase? Ali so vam bolj všeč današnji, moderni časi?

[optin-cat id=”1009″]

Dodaj odgovor