Prvi vtisi iz počitnikovanja na Mljetu

mala saplunara

Med tem, ko sta moji hčerki utrujeno zaspali od dopoldanskega kopanja in izdelovanja največjega gradu na plaži, bom napisal kratek blog in z vami delil prve vtise o naši letošnji počitniški destinaciji.

Tisti, ki me spremljate že veste, da z družino te dni dopustujem na otoku Mljet, v vasici Saplunara. Po enem tednu bivanja na tem najbolj zelenem hrvaškem otoku smo navdušeni. Gre za zelo miren otok, brez masovnega turizma (zaenkrat), brez hotelskih kompleksov, nočnih lokalov in promenad. V vasici Saplunari je morda okrog 20 hiš, naš apartma (Posta) se nahaja na drugi strani zaliva in je tam edini. V tem zalivu so tri peščene plaže, dve gledamo iz terase, ena (meni osebna ena najlepših na Jadranu), pa je 1 km stran (plaža Blace).

Spodaj je slika iz terase. Levo se vidi vasica Saplunara, ob njej je plaža Velika Saplunara, povsem desno pa je plaža Mala Saplunara.

Saplunara Mljet

Če želiš, da vidiš vse lepote otoka Mljet, je potrebno iti na pot. Mi smo si do sedaj ogledali kar nekaj slikovitih vasic, obiskali smo izjemno Odisejevo Špiljo (jamo), včeraj smo bili na celodnevnem izletu v Nacionalnem parku, kateri pokriva kar eno tretjino otoka. To pa ne pomeni, da nič ne poležavamo na plaži. Največ se kopamo na plaži Mala Saplunara, 50m ob apartmaja, včasih (ponavadi popoldan) gremo z našim napihljivim čolnom do plaže Velike Saplunara. Prav tako smo se že (in se še bomo) kopali na plaži Blace. Imamo torej zelo pester urnik, kar nam ustreza.

Blace
Plaža Blace je zagotovo ena lepših na Jadranu. Posebna je predvsem zaradi svoje edinstvene oblike in prvinske narave.

Na seznamu za ta teden še imamo:

  • Enodnevni ogled v mesto Dubrovnik.
  • Še en obisk Nacionalnega parka na zahodnem delu otoka.
  • Obisk kar nekaj zalivov in plaž – predvsem plažo Sutmiholjska.

Ostali čas pa bomo uživali na peščenih plažah, ki jih ponuja mirna vasica Saplunara.

Ko se vrnemo domov pa spišem vse koristne informacije na enem mestu, ki vam bodo koristile, če se boste kdaj odločili za dopust na Mljetu.

Dodaj odgovor