Povzetek po dnevnih – počitnice na Mljetu

Saplunara - Blace

Preden se lotim potopisnega dokumentiranja otoka Mljet vam posredujem kratek povzetek naših počitnic po dnevih. Vsak dan sem na Facebook stran Gremo na off napisal kratek povzetek dneva in dodal fotografije ali posnetek tistega dne. Za vse, ki nameravate kdaj obiskati ta čudovit otok lahko tako dobite kakšno idejo, kako preživeti dan.

1. dan

Do otoka smo z avtom potovali celo noč (8 ur). Ob 7. zjutraj smo šli na trajekt in čez eno uro smo prispeli v Saplunaro. Dan je minil mirno, dopoldan smo uživali v Beach baru na plaži Mala Saplunara (čakali na apartma), popoldan pa izkoristili za kratki počitek, da smo nadoknadili nekaj spanca. Zvečer smo naredili sprehod proti mirni vasici Saplunara. Nastanjeni smo ob plaži Mala Saplunara, v tukaj edini hiši – Apartmani Posta Mljet, kjer je na voljo 6 apartmajev. Tukaj je res mirno, kar nam zelo ustreza. Spodaj je posnetek prihoda na plažo.

2. dan

Prvi pravi dopustniški dan 🙂. Zjutraj sprehod do bližnje trgovine in ogled plaže Velika Saplunara. Po zajtrku kopanje na “naši” plaži – Mala Saplunara. Po kosilu vožnja z našim mini čolnom. Proti večeru sprehod do plaže Blace, ki smo si ji ogledali prvič. In nikakor ne zadnjič. Spodaj nekaj slik. Lahko noč 🙂.

3. dan

Zgodaj zjutraj tek po celotnem zalivu Saplunara. Med tem, ko so se moje punce kopale, sem poiskal ribiča, ki je bojda edini v tej vasici, ki prodaja ribe. Sem bil zelo vesel, da sem ga našel, saj sem dobil sveže ribe, ki sem jih spekel na žaru. Pozno popoldne smo šli na ogled vasic Babino polje ter Prožurska Luka. Obe vasici sta zelo zanimivi, več o njih napišem na blogu – na-morje.si. Spodaj je dvo-minutni posnetek teka po najbolj filmsko znani hrvaški plaži Blaca.

4. dan

Danes smo preživeli umirjen dan v Saplunari. Zjutraj smo se sprehodili do plaže Blace. Od Male Saplunare do plaže Blace je dober kilometer makadamske poti. Na tej ogromni plaži je bilo okrog 10 do 15 obiskovalcev. Izjemen mir in neokrnjena narava. Smo poiskali senco in si pripravili zajtrk. Pozno popoldan pa vožnja s čolnom do Velike Saplunare in čofotanje do sončnega zahode. Jutri popoldan planiramo izlet do Odisejeve Špilje. Poročamo! 🙂

Spodaj je večerni utrip iz Beach Bara na Mali Saplunari.

5. dan

Imamo zelo stabilne temperature, ni prevroče, vsak dan okrog 28 do 30 stopinj, kar je super. Dopoldan smo dan preživeli na plaži zraven apartmaja (Mala Saplunara), vmes sem jaz šel po ribe in ko sem jih čistil me je do kosti prestrašila jegulja (sem jo skoraj prijel za rep). Popoldan pa smo šli na izlet do Odisejeve Špilje, ki nas je navdušila. Smo še sedaj pod vtisi. Je bilo pa kar naporno s hčerami starima 3 in 5 let. Je kar zahtevna pot (za male otroke), več kot pol ure v eno smer, je potrebno biti previden sploh nad pečino pri jami, kjer smo se pomerili v skokih v vodo. Je bilo veliko konkurence in nisem zmagal 🙂. Spodaj posnetek skoka iz pečina in vhoda v jamo.

6. dan

Dopoldan smo se kopali na plaži Mala Saplunara, zraven apartmaja. Po 12.00 se je precej pooblačilo, pričel je pihati neprijeten veter in občasno je deževalo. Takšno vreme še kar traja, tako da smo popoldan bili vseskozi v apartmaju in nabirali moči za prihodnje dni. Vmes smo bili tudi 4 ure brez elektrike tako, da smo namesto kosila imeli večerjo :). Jutri planiramo izlet na skrajno zahodni del otoka, ki je opredeljen kot Nacionalni park. Upam, da nam bo vreme bolj naklonjeno kot danes. Spodaj ena slikica plaže na drugi strani zaliva – v centru vasice Saplunara.

Majhna plaža v mestecu Saplunara
Majhna plaža v mestecu Saplunara.

7. dan

Danes smo bili ves dan v Nacionalnem parku na zahodnem delu otoka. Podrobneje smo si ogledali vasice Polaće, Goveđari in Pomena. Park je res izjemen, aktivnosti je skoraj preveč za en dan. Najprej smo se z vlakcem peljali do Malega mostu, ki povezuje Malo in Veliko jezero. Tukaj smo se tudi kopali. Na Velikem jezeru je otok Sv. Marija, do katerega smo se pripeljali z ladjico (tja vozi vsako uro). Še pred tem sva se s starejšo hčerko s kolesom peljala okrog Velikega jezera. Kolesa si lahko v parku izposodiš skoraj na vsakem koraku (1ura – 40HRK). Nacionalni park je res izjemen. Komaj čakam, da vam pokažem posnetke, ki sem jih danes naredil.

8. dan

Po včerajšnjem napornem izletu smo danes bolj ali manj lenarili v Saplunari. Tekom dneva smo se kopali na plaži Mala Saplunara. Proti večeru smo naredili sprehod po vasici, šli smo tudi skozi plažo Velika Saplunara, kjer je nastala tudi spodnja slika. Vreme je bolj ali manj sončno, temperatura okrog 28 stopinj, voda pa ni pretirano topla. Vendar to za naši punci ni ravno problem. 🙂 Kratek zapis o dosedanjih vtisih o Mljetu najdete na na-morje.si.

Po sončnem zahodu na Veliki Saplunari
Po sončnem zahodu na Veliki Saplunari.

9. dan

Dan smo namenili poležavanju na plaži :). Dopoldan smo se odpeljali v izjemno lep zaliv Sutmiholjska, kjer je lepa prodnata plaža s turkizno modrim morjem. Smo neizmerno uživali. Popoldan pa smo šli na nam že dobro znano plažo Blace. Sedaj pa počivat, jutri gremo na izlet v Dubrovnik! Hura! 🙂

10. dan

Danes smo bili v Dubrovniku! Zjutraj smo se odpeljali na drugo stran otoka, v Pomeno, kjer smo ob 10:45 imeli katamaran. Okrog 12.00 smo prispeli v Dubrovnik in se z mestnim avtobusom odpeljali do starega mestnega jedra. Nato smo se sprehodili po Stradunu (glavna ulica) in si na kratko ogledali še ostale ulice in znamenitosti. Nas je kar malo presenetil tako živahen mestni utrip, glede na to, da smo si mesto ogledovali sredi dneva. Ni kaj, Dubrovnik je mesto z dušo! Mi se še vrnemo. Spodaj je kratek video utrip iz Straduna.

11. dan

Po včerajšnjem napornem izletu smo danes bolj ali manj počivali. Dopoldan je tudi tukaj bilo nekoliko slabše vreme (veter in oblačnost), zato nismo šli na plažo. Smo naredili kratek sprehod do vasice. Popoldan pa smo šli na plažo Blace (1 km od apartmaja po makadamu) in kot vedno smo se imeli lepo. Plaža je velika okrog 700m in na njej je bilo okrog 10 do 15 obiskovalcev. Dejansko si skoraj sam na njem, idealno za zganjanje norčij.

Plaža Blace

12. dan

Danes smo bolj ali manj lenarili in počivali. Dopoldan smo bili na Mali Saplunari, popoldan pa na kilometer oddaljeni plaži Blace. Vreme tukaj ni ravno idealno, je sončno in temperatura čez dan je bila okrog 27 stopinj, vendar precej piha in ta veter ni prijeten (kar hladi). Počasi se približuje konec našega dopustovanja na Mljetu. Samo še jutri smo tukaj, nato se v nedeljo vračamo domov.

13. dan

Tako, pa je prišlo naše dopustovanje na Mljetu h koncu. Danes smo ponovno dan preživeli na plaži. Dopoldan smo bili na Mali Saplunari ob apartmaju, popoldan pa na meni osebno najlepši plaži na hrvaški obali – Blace. Pri tej plaži me najbolj očara to, da je povsem nedotakljiva, nobenih objektov v bližini, nobene glasbe, je izjemno dolga in široka in na njej je malo ljudi. In še za otroke je zelo primerna. Spodaj na sliki lahko vidite kako izgleda edini “objekt” na tej plaži.

Saplunara - Blace

14. dan

Našega mljetovanja je konec. Ob 9.00 smo v Sobri šli na trajekt, nato smo pot nadaljevali proti Sloveniji. Vožnja potekala brez zapletov, ni bilo pretirane gneče. Spodaj posnetek še zadnjega pogleda proti otoku Mljet! Potopis naših doživetij v tekstovni in video obliki sledi.

Dodaj odgovor