Prenočitev ob plaži Porto Katsiki – Lefkada (8. dan)

Porto Katsiki - Lefkada

Ko smo se iz plaže Gialos povzpeli do glavne ceste, smo se usmerili proti plaži Porto Katsiki, ki se nahaja na južnem delu otoka. Cesta do plaže je bila kar ozka, kar nekaj preglavic pa so mi povzročali ostali vozniki, ki so odhajali iz plaže. Mi smo se namreč do plaže vozili pozno popoldan. Ko smo se približevali plaži smo se na zadnjem spustu morali peljati skozi nekaj serpetin in povsem zadnji ovinek na enosmerni cesti mi je povzročil kar nekaj težav. Ker je bil v bližini parkiran avtomobil nisem mogel zaviti desno, zato sem bil primoran se vzratno peljati dobrih 200 metrov. Je kar šlo, je pa bila moteča gneča, namreč večina obiskovalcev je plažo zapuščala. Katja je šla ven iz avtodoma in mi pomagala pri usmerjanju, tako da je pulz ostal v mejah normale. 🙂

Ko smo prispeli na veliko parkirišče ob plaži, smo se parkirali ob češkem avtodomu. Nismo še dobro stopili iz avtodoma in že je k nam pristopil mladenič, ki je pobiral parkirnino za nočitev. Za 10€ smo lahko tukaj ostali do naslednjega jutra, do 10. ure. Vredu cena, ni kaj. Pripravili smo se za obisk plaže Porto Katsiki in čez nekaj minut smo že pešačili proti njej.

Porto Katsiki - Lefkada

Plaža Porto Katsiki je res lepa in hkrati zelo posebna plaža. Leži ob strmi in visoki pečini, zato se povsem ob robu stene ni dovoljeno gibati – se lahko kakšen del okruši. Na plaži so majhni in oglati kamenčki, prav tako v morju. Na plaži je veliko ležalnikov, ki so na voljo obiskovalcem, proti plačilu. Morje je izjemno lepe turkizne barve. Gladina vode precej hitro narašča, zato je potrebna pozornost pri neplavalcih. Da prispeš do plaže se je potrebno spustiti po stopnicah, iz katerih je na Porto Katsiki res izjemen pogled. Na plaži je v sezoni kar velika gneča, saj je plaža dokaj lahko dostopna, hkrati pa na njo dnevno vozijo ladjice s turisti. Na plaži je do polovice dneva kar nekaj naravne sence zaradi visoke stene, kasneje (popoldan) pa ni več naravne sence.

Tukaj si lahko pogledate zemljevid plaže Porto Katsiki (koordinate: 38.601006, 20.550276)

Po stopnicah, katerih sem naštel okrog 100, smo se spustili do plaže in se odpravili proti skrajnemu delu (na levo stran gledano iz kopnega). Na srečo je bilo ob tej uri (okrog 18. ure) turistov malo, kar nam je bilo všeč. Manj všeč pa nam je bilo veliko ležalnikov. Sredi dneva je na plaži Porto Katsiki izjemna gneča, sploh ko se z ladjico pripeljejo še dnevni kopalci. Zato nama s Katjo ni bilo nič žal, da smo na plažo prispeli pozno popoldan.

Spodaj si lahko pogledate kratek posnetek iz plaže.

Plaža Porto Katsiki je res lepa in zelo fotogenična, valovi v vodi so tudi tukaj bili precej visoki, tako da Hana in Neža nista s kopanjem prišli na svoj račun. Sta se obe (z rokavčki) z nama sicer kopali, vendar pot iz morja je bila podobno zanimiva, kot na plaži Gialos. Sva pa na valovih uživala midva s Katjo. Je res poseben in prijetem občutek, ko te ziba v eno in drugo smer. V enem trenutku je prišel tako velik val, da nisem več videl na obalo, takoj za njim pa še en, in zalilo me je, da sem spil kakšen deci ali dva. Smeh na obali pri puncah, ki so me opazovale, je bil zagotovljen.

In še nekaj fotografij…

Porto Katsiki - Lefkada

Porto Katsiki - Lefkada

Porto Katsiki - Lefkada

Kasneje smo na plaži opazovali sončni zahod in uživali v lepem poletnem večeru.

Plaža Porto Katsiki se pogosto znajde na raznih seznamih najlepših grških plaž. Dvakrat do sedaj pa je bila izbrana tudi za najlepšo plažo v Evropi. Porto Katsiki v bistvu pomeni kozji zaliv, to pa zaradi tega, ker je bil v preteklosti zaliv zelo težko dostopen, tako da so do njega lahko prišle samo koze. Danes zaradi zgrajenih stopnic temu ni več tako.

Nama s Katjo je bila plaža Gialos lepša, predvsem zaradi tega, ker je neokrnjena in na njej ni gneče. Bi pa bilo izjemno, če bi plažo Porto Katsiki obiskal izven sezone, recimo v mesecu maju ali septembru. Takrat bi mi bila zagotovo še bolj všeč. Se pa ob pogledu na plažo Porto Katsiki lahko prepričamo kako mogočna je naša narava.

Ko smo se malo pred temo vrnili do našega avtodoma smo opazili, da češkega avtodoma ni več ob nami. Malo sem se razgledal naokrog in videl, da daleč naokoli ni žive duše. Kmalu so plažo zapustili še zadnji obiskovalci in lastnik taverne oz. bara na vrhu ob plaži. Tako smo bili na parkirišču povsem sami in daleč naokrog ni bilo nikogar. Sva se s Katjo kar malo spogledala in trikrat preverila ali smo dobro zaklenjeni. 🙂 A smo tudi to preživeli, Katja je dobro spala, jaz pa nekoliko manj, saj se bil v “pripravljenosti”, ne vem sicer kakšni. 🙂

Želite izvedete še več informacij o potovanju z avtodomom v Grčijo? Kliknite spodnjo povezavo.

Potovanje z avtodomom po Grčiji – potopisna reportaža

[optin-cat id=”1009″]

Dodaj odgovor