Odštevanje do počitnic na otoku Mljet!

otok mljet

Še 8 dni, 7 dni, 6 dni,  še petkrat gremo spat, še trikrat, dvakrat, zadnja noč. Gremo na morje. A tudi vi tako odštevate dneve, ko greste na morje?

Pri nas doma smo že na trnih. Samo še dober teden nas loči od družinskih počitnic v zalivu Saplunara, na otoku Mljet. Jupiii :). V tem času veliko brskam po spletu in iščem čimveč koristnih informacij, kaj vse si moramo na Mljetu ogledati. Na dopustu nismo radi vseskozi na isti lokaciji, vedno poskušamo obiskati različne kraje in lepe zalive.

Ker imamo doma dve majhni punčki (3 in 6 let), so naše družinske počitnice drugačne od tistih včasih. Vsi, ki imate otroke veste o čem govorim, a ne. Zavedamo se škodljivosti sonca, zato vedno iščemo lokacije ob morju, kjer je v bližini senca. Na Mljetu je sence ogromno, prav tako v zalivu Saplunara. To nama je z ženo zelo všeč, saj nismo radi izpostavljeni na soncu. Moram pa punci pohvaliti, saj sta zelo potrpežljivi in dobro prenašata vožnjo. Tudi obiskovanje različnih krajev in lokacij jima je všeč. To imata zgleda po mami, ki tudi zelo rada raziskuje Jadransko obalo :).

Na otoku Mljet si želimo dodobra spoznati vse tri plaže v zalivu oz. vasici Saplunara. Pravijo, da je kraj Saplunara še zadnji skriti biser Jadrana, ki ga masovni turizem še ni uspel razkriti. Gre za osamljeno in nedotaknjeno mesto, ki se imenuje po imenu “sabalum” (latinsko “pesek”). Na tej spletni strani sem prebral, da tukaj rastejo različne rastline, ki ne uspevajo nikjer drugje na Hrvaškem. Zato so to območje tudi zaščitili.

zemljevid mljet
Tukaj je prikazana karta Mljeta. Mestece Saplunara se nahaja na skrajnem desnem delu otoka.

Prav tako želimo obiskati kakšne bližnje zalive in obiskati bližnje vasice. Sploh ob večerih, ko vročina popusti, se ponavadi radi odpravimo v mesto ali vasico, kjer si ponavadi privoščimo sladoled. Ja, kdo si ga pa ne :).

Del časa nameravamo nameniti tudi Nacionalnemu parku Mljet, ki pokriva kar tretjino otoka. Po opisih in slikah sodeč je tukaj res lepo in se da marsikaj videti. V parku bojda turiste vozi električni vlakec, iz katerega si je možno ogledata obe jezeri (Malo in Veliko) in otoček sv. Marije.

Drugače pa od znamenitosti na Mljetu veliko govori še o Odisejevi jami, ki bi naj ime dobila po legendi o Odiseji, ki naj bi v jami preživel 7 let. Nahaja se blizu Babinega polja. Moram še preveriti kakšne so možnosti za ogled.

En dan bomo na počitnicah namenili tudi obisku Dubrovnika. Sam sem v tem čudovitem mestu že bil, žena pa še ne, zato se ogleda mesta zelo veseli. Iz kraja Sobra na Mljetu vsak dan vozi katamaran v Dubrovnik. Cena prevoza je 60 HRK. Ker bomo lahko izbirali dan, se bomo izognili vikendu in upam, da med tednom v mestu ne bo prevelike gneče. Radi bi si ogledali tudi plažo Banje blizu mesta. Iz nje je odličen pogled na mestno obzidje ter na otok Lokrum. Sicer je na tej plaži izjemna gneča, kar nam ni po godu, si jo pa vseeno zaradi razgleda želimo pogledati.

Spodaj je prikazana plaža Banje v Dubrovniku.

plaza banje dubrovnik
Vir: Arturo Montes

Vse, ki vas zanima kaj vse si bomo ogledali vabim, da lajkate to Facebook stran, saj bomo vse dogodivščine sproti objavljali.

Dodaj odgovor