Top 5 najlepših plaž na hrvaški obali

banje

Znan spletni portal The Telegraph Media Group vsako leto izbere najlepše plaže posameznih obmorskih držav. Za leto 2016 so na seznam najboljših plaž na hrvaški obali umestili naslednje:

1. Plaža Zlatni Rat (otok Brač)

Otok Brač je najbolj znan po izjemni peščeni plaži Zlatni Rat, ki je pozicionirana na južnem delu otoka, blizu priljubljenega turističnega kraja Bol. Plaža Zlatni rat je nekaj posebnega, namreč v morje se razprostira skoraj navpično in zaradi takšne lege pogosto spreminja svojo obliko in lego, glede na vetrove in morske tokove. Zaradi konstantnih vetrov, ki pihajo na tej plaži, je Zlatni Rat popularna destinacija za surfarje in kajtarje. Plaža Zlatni Rat je ena največjih naravnih znamenitosti Jadranskega morja in je zaradi svoje edinstvene lege najpogostejši motiv na hrvaških razglednicah in ostalih spominkih.

zlatni rat
Vir: bluesunhotels.com

NASVET 1: Če imate možnost obiščite to plažo v mesecu juniju ali septembru, takrat bo na plaži obiskovalcev precej manj kot pa jih je v glavni sezoni.

2. Plaža Palmižana (Pakleni otoki)

Plaža Palmižana je na otoku Klement, ki pripada Paklenim otokom. Ti so resnično unikatna in najbolj znana naravna znamenitost otoka Hvara. Plažo Palmižano sestavljajo drobni kamenčki, vhod v vodo pa je peščen, ob plaži pa se nahaja borov gozdiček, ki nudi senco za kopalce. Manjši del plaže je opredeljen kot FKK in je namenjen nudistom. Na plaži boste našli nekaj barov in restavracij, kjer si lahko privoščite ribje specialitete na različne načine. Žal pa so cene na tej lokaciji višje od povprečja. Če dopustujete v mestu Hvar ali v njegovi okolici se lahko do plaže pripeljete s taksi čolnom. Vožnja traja 20 minut.

Palmižana - Pakleni otoki
Vir: otok-hvar.hr

NASVET 2: Če preživljate dopust na jadrnici (ali jahti) in ste blizu Hvara predlagam, da prenočite v Palmižani. Tukaj je namreč precej prostorna in lepa marina.

3. Plaža Stiniva (otok Vis)

Na južni strani otoka Vis se nahaja izjemno atraktivna prodnata plaža Stiniva. Iz morske stran je plaža Stiniva obdana z dvema visokima skalama, ki sta med seboj oddaljeni samo 4 metre. Zato lahko z morske strani do plaže pridete samo s čolnom. Iz kopnega pa lahko iz vasi  Žužeca pridete do plaže po strmi potki, ki je na čase precej težavna, zato morate biti zelo previdni, sploh če se do plaže spuščate z otroki. Zaliv je na obalni strani dolg 600 metrov. Če ste na Visu morate obvezno obiskati to plažo.

otok Vis - Stiniva
Vir: sugamantours.com

NASVET 3: Najboljše je, da se na ogled plaže Stinive odpravite zgodaj zjutraj, saj je velika verjetnost, da boste na plaži sami in bo občutek mogočne narave, ki je naredila to plažo še toliko večji.

4. Plaža Banje (Dubrovnik)

Plaža Banje je najbolj priljubljena plaža v Dubrovniku in ena lepših plaž v Dalmaciji. Iz plaže imate čudovit razgled na staro mestno jedro in na bližnji otok Lokrum. Ta peščena plaža je zelo priljubljena za mlajšo populacijo, saj ponuja veliko različnih športnih aktivnosti (igrišča, najemi čolnov, vodnih skuterjev ipd.). Zvečer se na plaži Banje zbirajo mladi, ki jim ta plaža predstavlja izhodišče za nočni pohod po številnih nočnih lokalih v Dubrovniku.

Plaža Banje - Dubrovnik
Vir: cityofdubrovnik.com

NASVET 4: Če ste si vzeli dan ali dva za ogled mesta Dubrovnik, potem morate obvezno obiskati to plažo. Ni nujno, da se kopate, uživali boste že v razgledu, ki ga boste deležni.

5. Plaža Sakarun (Dugi otok)

Plaža Sakarun se nahaja v centralni Dalmaciji na severo-zahodnem delu Dugega otoka. Plaža je dolga 850 metrov, na njej je mešanica belega peska in belih kamenčkov, morje je plitko, kar predstavlja pravi raj za otroke. Morje v zalivu Sakuran je intenzivno turkizne barve in bolj spominja na Karibe, kot pa na Jadransko morje. Plaža je idealna za vse, ki si radi privoščite kakšen koktajl v baru. Teh je na plaži kar nekaj, zato je tudi v večernih urah na njej pestro. Plaža Sakarun je članica združenja najlepših 38 zalivov na svetu.

Plaža Sakarun - otok Dugi otok
Vir: dugiotok-travel.com

NASVET 5: Če želite dopust preživeti na tej čudoviti peščeni plaži priporočam, da se nastanite v kraju Bozava, od koder vsak dan vozi turistični vlakec na plažo in nazaj.

Dodaj odgovor