Kam za prvi maj? 7 idej za enodnevni izlet

bohinjsko jezero bohinj

Prvi maj je pred vrati. Hura! 🙂 Če ste med tistimi, ki se čez prvomajske praznike ne boste odpravili na večdnevne počitnice, imam za vas zbranih nekaj predlogov oz. idej, kam se lahko odpravite na enodnevni izlet.

1. Mini živaski vrt SikaluZOO

Če ste vi in vaši otroci ljubitelji živali, se lahko odpravite v nekoliko drugačen živalski vrt – SikaluZOO. Kako smo se imeli mi, si lahko pogledate tukaj – lahko si pogledate tudi kratek posnetek.

Nahaja se v Radencih (blizu Gornje Radgone), v lepem naravnem okolju. Povsod naokrog je gozd, v samem živalskem vrtu pa je veliko travnate površine in dreves. Nad številom različnih živali sem bil prijetno presenečen.

Nisem pričakoval, da bomo v tako majhnem živalskem vrtu videli opice, lame, nosate medvedke, prerijske pse itd. Kar veliko eksotičnih živali iz različnih kontinentov domuje v živalskem vrtu SikaluZOO.

Cena vstopnice za odrasle je bila 7€, za otroke starejše od 2 leti pa 4€. Od marca do oktobra imajo odprto vsak vikend od 12. do 19. ure. Vedno pa imajo odprto tudi med prvomajskimi prazniki.

NASVET: na kosilo se lahko odpravite v gostilno Adanič, ki je v par minut stran od živalskega vrta. Zelo okusna hrana po zmernih cenah.

živalski vrt SikaloZOO
živalski vrt SikaloZOO

2. Obisk Velike Planine

Obisk Velike Planine je aktualen v vseh letnih časih. Če imate manjše otroke je obisk Velike Planine super priložnost, da preživite aktiven dan v naravi.

Preverite kako smo se imeli mi, ko smo obiskali Veliko Planino.

Do Velike planine vodi več poti. Glavna in najbolj označena pot je do spodnje postaje nihalke (gondole). Do tja pridete tako, da se zapeljete do Kamnika, od tam nadaljujete pot do kraja Stahovica in tam zavijete levo (je tudi označeno) in pripeljali se boste do parkirišča pod nihalko. Od tam lahko do Velike planine greste tudi peš, po Dolskem grabenu, pot bi naj trajala 3 ure.

Druga opcija je, da v Stahovici zavijete desno in se peljete do kraja Potok v Črni ali Podstudenec. Od tukaj vodijo dve markirani poti (3,5 ure in 2,5 ure).

Tretja opcija pa je najbolj primerna za tiste, ki imamo majhne otroke. V Stahovici zavijete desno in se peljete do kraja Krivčevo, od tam do kraja Črnicev in od tam naprej nadaljujete pot po lepi in široki makadamski poti do parkirišča pri Ušivcu. Od tega parkirišča pa do Velike planine je približno ena ura zmerne hoje po lepem in nezahtevnem terenu.

Velika Planina

Velika planina je visokogorska planota v Kamniško-Savinjskih alpah, blizu Kamnika. Razpostira se na slabih 6 kvadratnih kilometrih, na višini okrog 1.500 metrov. Velika planina, ki zajema tudi Malo in Gojško planino, je najvišja pašna planina v Sloveniji.

3. Trakošćan – ogled dvorca in sprehod okrog jezera

Če ste doma iz severovzhodnega dela Slovenije je ogled dvorca Trakošćan in predvsem sprehod okrog jezera, vrhunska izbira za aktiven prvomajski dan. Predvsem sprehod okrog jezera zna biti pravo doživetje za vso družino, pot je nezahtevna in primerna tudi za majhne otroke. Mi smo okrog jezera odpravili kar z vozičkom, ko je bila Liza stara okrog pol leta. Tukaj preverite kako smo se imeli – na voljo tudi video.

Mi smo se v Trakošćan pripeljali iz Ptuja. Pot nas je vodila mimo Leskovca do mejnega prehoda Cvetlin. Vasica Trakošćan, v kateri se dvorec nahaja je le nekaj minut stran od mejnega prehoda – blizu kraja Gornji Macelj.

Parkiranje v Trakošćanu je brezplačno. Na voljo je veliko število prostih mest, tako da smo tudi na praznični popoldan brez težav našli prosto mesto.

Okrog jezera se nahaja izobraževalna pot poimenovana Trakošćan “Put vila”, ki čudovito predstavlja naravne lepote gozdnega parka Trakošćan in okolice. Pot je dolga 5 kilometrov in jo ob normalnem sprehajalnem tempu prehodite v 2 urah. Na sami poti je 20 poučnih točk, vključno z ribiško kočo, ki služi kot info točka in ob kateri si lahko malo odpočijete.

grad dvorec trakošćan
grad dvorec trakošćan

4. Izlet v Piran

Če želite vsaj za nekaj ur obiskati morje, vam predlagam obisk Pirana in sprehod po tem lepem obalnem mestu. Pri meni je tako, da vsakič znova, ko ga obiščem, raje ga imam – Piran.

Piran je majhno srednjeveško mesto, ki je znano po tem, da je eno najlepših in najbolje ohranjenih srednjeveških mest v Sredozemlju. Skozi zgodovino so na Piran zelo vplivale Benetke, kar se odraža predvsem na arhitekturi s številnimi beneškimi poslikavami.

Največje turistične atrakcije v Piranu so:

  • Tartinijev trg
  • spomenik Giuseppeja Tartinija
  • Tartinijeva hiša
  • številne galerije
  • pomorski muzej
  • cerkev

5. Sprehod po Ptuju in ogled Ptujske Gore

Ptuj je najstarejše slovensko mesto in ponuja obilo priložnosti za ogled številnih zgodovinskih znamenitosti. Če pa vas zgodovina ne zanima preveč, pa nič hudega, lahko se sprehodite po parku ali se s kolesom zapeljete ob ptujskem jezeru in si na Ranci privoščite osvežilni napitek.

Katere vse znamenitosti si lahko pogledate na Ptuju najdete v tej blog objavi.

ogled mesta ptuj

Ogled Ptuja lahko povežete tudi z obiskom Ptujske Gore.

Ptujska Gora je naselje ob cesti Ptuj-Majšperk in je najbolj znana po znameniti gotski cerkvi Marije Zavetnice s plaščem (ali bazilika Matere Božje), ki je znana kot ena najlepših cerkva v Sloveniji. Vsako leto privablja številne romarje in turiste iz vseh koncev Slovenije – veliko gostov pride tudi iz tujine.

Leta 2010 je bila cerkev proglašena za baziliko Marije ZavetnicePod cerkvenim stopniščem je vaški trg na katerem so vidni ostanki protiturškega tabora.

Poglejte si kako izgleda Ptujska Gora iz zraka.

ptujska gora

6. Bohinjsko jezero, Bohinj in okolica

Če imate radi jezera, se lahko zapeljete do Bohinja in si privoščite dolg sprehod okrog Bohinjskega jezera.

Bohinjsko jezero je največje naravno jezero v Sloveniji. Dolgo je več kot 4.200 metrov (najdaljša diagonala) in široko največ okrog 1.200 metrov. Glavni dotok vode v jezero je Savica, glavni odtok vode pa Sava Bohinjka. Poleti se voda v jezeru ogreje do največ 22°C kar predstavlja pravo osvežitev za vroče poletne dni.  Pozimi velikokrat jezero zmrzne.

Ni pa Bohinjsko jezero edina atrakcija v Bohinju. Lahko se odpravite tudi v okolico in npr. obiščete:

bohinjsko jezero
  • SLAP SAVICA je ena najbolj obiskanih turističnih znamenitosti v Sloveniji. Slap Savica predstavlja izvir Save Bohinjke in se nahaja v strmi steni Komarče. Slap je visok 78 metrov. Do slapa Savice je mogoče priti z avtom, s kolesom ali peš. Za ogled slapu je potrebno plačati vstopnino (odrasli 3€, otroci 1,5€).
  • VOGEL je visok 1535 metrov in je znano smučarsko središče. Prav tako se Vogel splača obiskati poleti, vožnja z gondolo je posebno doživetje, predvsem zaradi izjemnega panoramskega pogleda proti dolini in še posebej proti Bohinjskemu jezeru. Naj svoj račun boste prišli tudi pohodniki, saj je Vogel super izhodišče za krajše in daljše pohode.
  • POKLJUKA – je kraška planota, ki leži med 1.200 in 1.500 metrov nad morjem in se nahaja na vzhodnem delu Triglavskega narodnega parka. Na pokljuki lahko uživate tako v zimskem kot tudi v zelenem delu leta. Pohodništvo in planinanje pa sta zagotova najbolj priljubljeni aktivnosti v zelenem delu leta, prav tako je na Pokljuki več kot 80 km kolesarski poti.

7. Obisk termalnega kopališča

Če imate majhne otroke je ena izmed opcij, da preživite dan v termah – to si bodo še najbolj zapomnili vaši otroci. Kopanje v termalnem kopališču lahko kombinirate tudi s kakšnimi drugimi aktivnosti (sprehod, kolesarjenje) v kraju, ki ga obiščete.

Slovenija ponuja izjemno veliko število različnih termalnih kopališč in zdravilišč. Tako lahko na katerem koli koncu Slovenije najdete svoj kotiček miru in se prepustite razvajanju v termalnem parku. Današnja kopališča (tudi notranji termalni parki) so opremljena s tobogani in ostalimi aktivnostmi, tako da je dogajanja vedno na veliko.

Nekaj priljubljenih slovenskih kopališč, ki so primerna za enodnevno kopanje:

  • Terme Čatež so največje slovensko kopališče in spadajo celo med največje termalne vodne parke v Evropi. Nahajajo se v Čatežu ob Savi, zelo blizu hrvaške meje. Tukaj lahko preverite, kako smo mi uživali en vikend v Termah Čatež.
  • Terme Zreče – Obdane so z gozdovi Pohorja in se nahajajo v neposredni bližine Rogle, ki je oddaljena slabe pol ure vožnje. Idealno za vse, ki ste radi tudi v naravi. Preveri kako smo se mi imeli v termah Zreče.
  • Terme Ptuj – So ene izmed mlajših termalnih kopališč in se nahajajo v najstarejšem slovenskem mestu Ptuj. Zraven kopanja, lahko uživate tudi ob sprehodih po Ptuju, saj je do centra mesta dobrih 10 minut hoje. Ideja: Po kopanju se s kolesi zapeljite okrog ptujskega jezera.
  • Terme 3000 Moravske Toplice – V severovzhodnem delu Slovenije, v prekmurju so pred veliko leti namesto nafte našli geotermalno vodo. So terme z bogato zgodovino in spadajo med bolj prepoznavna termalna kopališča v Sloveniji.
  • Terme Olimia – Nahajo so se v osrčju Kozjanskega, v Podčetrtku. Ponujajo prestižno Wellness ponudbo in veliko vodnih doživetij za otroke.
terme zreče

Upam, da vam bo kateri od nasvetov pomagal, da boste preživeli super dan tekom prvomajskih praznikov. Na koncu pa le še tole. Ni pomembna lokacija, kamor se boste odpraviti na izlet. Najbolj pomembno je, da ste v družbi tistih, ki vam največ pomenijo in da z njimi preživite karseda lep dan. Pa če tudi se odpravite samo na sprehod po vaši vasi.

Dodaj odgovor