5 razlogov zakaj za dopust izbrati hrvaško obalo

Slovenci že od nekdaj radi obiskujemo hrvaško obalo. Večina izmed nas, ki poletni dopust preživimo na Hrvaškem, se odpravi v Istro, Kvarner in Severno Dalmacijo. Manj Slovencev opazimo v Srednji in Južni Dalmaciji. V nadaljevanju se nahaja 5 glavnih razlogov zakaj se po mojem mnenju splača dopustovati na Hrvaškem.

5 glavnih razlogov zakaj se splača dopust preživeti na hrvaški obali

Hrvaška s svojo bogato Jadransko obalo turistom ponuja sanjsko preživljanje poletnega dopusta. Izbiramo lahko med nastanitvijo na celini – ob obali, v idiličnih vasicah, krajih ali večjih mestih z bogato zgodovinsko in arhitekturno dediščino. Če pa želimo dopust preživeti na otoku, pa hrvaško Jadransko morje ponuja nešteto različnih opcij. Ne boste verjeli, vendar Hrvaška ima več kot 1.200 otokov. Toliko jih imajo, da jih niti sami ne znajo natančno prešteti :), številka se giblje med 1.244 in 1246 različnih otočkov in otokov. Od tega jih je kar 66 naseljenih in na vseh teh je bolj kot ne možno poiskati namestitev.

1. Možnost različnih namestitvenih opcij

Hrvaška na svoji 5.835 km dolgi obali (vključno z otoki) ponuja številne namestitvene opcije.

Če si želimo preživljati dopust v hotelih lahko izbiramo med številnimi vzdolž celotne obale in seveda tudi na otokih. Če smo med tistimi, ki prisegamo po preživljanju dopusta v apartmaju, zagotovo ne bo težav pri iskanju ustreznega. Sam imam zelo dobre izkušnje s tem spletnim portalom, ki imajo v bazi več 40.000 apartmajev in sob. Glavna prednost tega portala je, da cene ne vsebujejo provizij, saj se ponudniki apartmajev zgolj oglašujejo. Na portalu lahko direktno kontaktiramo lastnike apartmajev in se dogovorimo glede termina in cene. Tukaj si lahko preberete navodila za iskanje apartmajev na omenjen portalu.

Za tiste, ki obožujete kempiranje pa bi lahko rekel, da je Hrvaška obala kar obljubljena kemperska dežela. Saj to že verjetno veste, a ne. 🙂 Kampov na Hrvaškem je res ogromno, tako da ne bo težav pri iskanju ustreznega.

2.Potovanja z avtomobilom – bližina Hrvaškemu morju

Ne glede nato, na katerem koncu Slovenije živimo smo lahko v nekaj urah na končnem cilju in že skočimo v morje. Do vseh glavnih izhodiščnih mest vodi avtocesta, za katero cestnina ni ravno poceni, a v zameno se lahko precej hitro in varno zapeljemo kamorkoli. Kadar dopustujemo z lastnim avtomobilom, to prinaša kar nekaj ugodnosti. S seboj lahko vzamemo več stvari, sploh, če imamo otroke ali se radi ukvarjamo s športom, pride to še kako prav. Prav tako lahko na končni destinaciji z avtomobilom raziskujemo okolico, poiščemo samotne zalive in plaže, se odpeljemo v bližnje mesto, skratka, smo svobodni.

3. Hrvaška je idealna za športno aktivne turiste

Slovenci smo v tujini znani kot precej športni ljudje. Zato velikokrat, ko gremo na morje zraven vzamemo kolesa, kanuje, supe, surfe, loparje, žoge, superge za tek in podobne športne rekvizite. Hrvaško morje in obala sta idealna za različne športne dejavnosti, v vseh turističnih krajih bomo našli veliko igrišč za različne aktivnosti (nogomet, košarka, tenis ipd.). Prav tako je Jadransko morje prijazno vodnim aktivnostim, kot so plavanje, surfanje, kajtanje ali supanje. Sam sem hrvaško obalo prekolesaril po dolgem in počez in lahko rečem, da je kolesarjenje po hrvaški obali izjemna dogodivščina, še posebej, če kolesarimo po otokih, kjer je manj prometa. Na Hrvaškem bomo na svoj račun prišli tudi tisti, ki obožujemo jutranji tek ob obali in prav tako vsi pohodniki – treking poti je nešteto.

4. Hrvaška je ena izmed najbolj varnih držav na svetu

Tako kot Slovenija je tudi Hrvaška ena izmed najbolj varnih držav na svetu. V zadnjih letih so nekatere, v preteklosti popularne turistične države (Turčija, Egipt, Tunizija, Grčija), zaradi terorizma in begunske krize izgubile velik delež turistov. Zaradi omenjenih razlogov je Hrvaška v zadnjih letih zabeležila rekordne številke turistov, kar za povprečnega gosta, ki bi rad dopust preživljal čimbolj v miru sicer ni ravno najbolje.

Da je Hrvaška tako popularna turistična destinacija gre pripisati tudi temu, da je Jadransko morje zelo varno morje. V njem ni morskih psov ali drugih nevarnih živali. Prav tako so temperature morja in tudi zraka zelo prijazne, sploh, če jih primerjamo z južnejšimi državami.

5. Sporazumevanje z domačini – sorodni jezik

Čeprav živimo v globalno povezanem svetu je velika prednost preživljanja dopusta na Hrvaškem ta, da govorimo zelo podoben jezik, kar pomeni, da se lahko brez težav sporazumevamo. Kadar recimo potujemo v evropske in druge države namreč ni samoumevno, da bodo domačini, pri katerih smo nastanjeni (ali prodajalka v trgovini) govorili angleško. Sploh v Italiji, Franciji in Španiji se to še vedno pogosto dogaja. Moje izkušnje z domačini – lastniki apartmajev so dobre. Večinoma so prijazni in ustrežljivi, na vsake toliko časa pa se najde tudi kdo, s katerim se ne ujamem najbolje. Tako kot drugod v življenju, zato je to normalno.

[optin-cat id=”1009″]

Dodaj odgovor